Fortsätter driva frågan om senarelagd björnjakt

Jägareförbundet i Västerbotten fortsätter driva frågan om att björnjakten ska senareläggas och starta samtidigt som älgjakten.

Jägareförbundet Västerbotten fortsätter kämpa för att björnjakten senareläggs. Foto: Gettyimages, montage

Kampen om starten för björnjakten i Västerbotten inleddes i fjol. Efter en motion till länsföreningen beslutade Jägareförbundet i länet att föreslå senare start för björnjakten, att den ska starta samtidigt som älgjakten. Läs om det här.

Ett argument för gemensam jakttid på älg och björn har varit att ”vanliga” jägare får större chans att skjuta björn.

Ett annat argument, som Jägareförbundets länsordförande K G Abramsson förde fram, var att miljöåklagare Christer B Jarlås önskade sig samtida älgjakt och björnjakt.

– Jarlås var med ett möte förra våren och han var väldigt tydlig. För att stävja, få bättre ordning på de här jakterna, så skulle man testa det här. Storskogsbruket var där, och vi var där, och förordade den här lösningen, sa K G Abramsson i Jaktjournalen förra våren.

”Slår undan benen”

En av dem som protesterade var björnjägaren Jonas Nordström i Umeå.

– Man slår undan benen på oss som satsat tusentals timmar på att få fram björnhundar, sa Jonas Nordström i Jaktjournalens webbradio.

Han varnade bland annat för att björnhundar riskerar att bli förstörda om det skjuts älg för dem.

Länsstyrelsen ställde sig bakom senarelagd björnjakt på försök i tre år men Naturvårdsverket sade nej till planerna.

I lördags höll Jägareförbundet i Västerbotten årsstämma och då fanns den senarelagda björnjakten återigen med bland motionerna.

– Vi jobbar vidare med förslaget och hoppas att det går igenom när Naturvårdsverket ser över jakttiderna. Det blev ingen debatt om saken på stämman, säger ordförande K G Abramsson.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser