Vill starta älgjakten och björnjakten samtidigt

Västerbotten (JJ) Viltförvaltningsdelegationens ledamöter i Västerbotten vill senarelägga starten för björnjakten. De vill starta björnjakten samtidigt som älgjakten.

Viltvårdsdelegationens ledamöter i Västerbotten är överens om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten. Foto: Gettyimages, fotomontage

– Vi har i flera år diskuterat saken med bland annat storskogsbruket, polisen och miljöåklagarna. Nu är viltförvaltningsdelegationen enig om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten, 3 september, istället för den 21 augusti, säger K G Abramsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Han framhåller att en senare start för björnjakten skulle ha flera fördelar.

– Det blir fler ögon i skogen. Ibland har det förekommit en del ifrågasättanden kring hur specialekipagen hanterar björnjakterna. Det har varit en del anmälningar och undersökningar, men det har inte lett till någon fällande dom och man har inte funnit några belägg för felaktigheter, säger K G Abramsson.

Kan inte anmälningar vara ett utslag av avundsjuka hos dem som inte hinner skjuta någon björn?
– Ja, det många parametrar i det här. Men det finns många jägare som tycker att det vore spännande att ha chansen att skjuta en björn när de sitter på älgpass, säger K G Abramsson.

Han tror också att det skulle medföra ett ökat övningsskytte om björnjakten flyttas fram.

– Andelen jägare som skjuter ”Björnpasset” har gått ned. Färre bryr sig om att göra det skjutprovet eftersom de vet att björnjakten är slut när älgjakten startar, säger K G Abramsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kronhjort tjuvskjuten på Mikaels mark

Någon gång mellan klockan ett i natt och sju natten mot lördagen tjuvsköt någon en kronhjort på Mikael Anjous jaktmark nordost om Vimmerby. Men tjuvjägarna kan åka fast – det finns vittnen som kan ha sett dem.
ANNONS ▼