Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Björnjägaren Jonas Nordström är glad. Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson, är besviken. Foto: Privat och Riksdagen

Inför beslutet hos Naturvårdsverket intervjude Jaktjournalen Jonas i webbradio. Han framförde stark kritik mot planerna på att slå samman starten för björnjakten och älgjakten. Hör intervjun här.

– I och för sig är det här beslutet från Naturvårdsverket väntat. Jag är glad men det känns bekymmersamt att det finns jägare som försöker hindra andra jägare från att jaga, säger Jonas Nordström.

Besviken jägarbas

Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson, är besviken. Han pekar på att Jägareförbundets styrelse, distriktsstämma och länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ställt sig bakom förslaget.

– Det är bara att konstatera att det är den rättsordning vi har, att det är Naturvårdsverket som bestämmer, men trist tycker jag att det är, säger K G Abramsson

Ett av hans argument för senarelagd björnjakt är att fler personer i skogen skulle motverka oegentligheter. Hör en webbradiointervju med K G Abramsson här. Läs andra argument från honom här.

Lyssnat på polis och åklagare

Naturvårdsverkets handläggare Mikael Wallén konstaterar i Jaktjournalens webbradio att det inte finns fog för att tro att det förekommer mer oetiska metoder eller illegal jakt inom björnjakt än annan jakt.

– Det jag hört med egna öron är vad miljöåklagare och polis säger. Men har Naturvårdsverket bättre information och bättre kunskap om det, så är det väl helt okej, säger K G Abramsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser