Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Björnjägaren Jonas Nordström är glad. Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson, är besviken. Foto: Privat och Riksdagen

Inför beslutet hos Naturvårdsverket intervjude Jaktjournalen Jonas i webbradio. Han framförde stark kritik mot planerna på att slå samman starten för björnjakten och älgjakten. Hör intervjun här.

– I och för sig är det här beslutet från Naturvårdsverket väntat. Jag är glad men det känns bekymmersamt att det finns jägare som försöker hindra andra jägare från att jaga, säger Jonas Nordström.

Besviken jägarbas

Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson, är besviken. Han pekar på att Jägareförbundets styrelse, distriktsstämma och länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ställt sig bakom förslaget.

– Det är bara att konstatera att det är den rättsordning vi har, att det är Naturvårdsverket som bestämmer, men trist tycker jag att det är, säger K G Abramsson

Ett av hans argument för senarelagd björnjakt är att fler personer i skogen skulle motverka oegentligheter. Hör en webbradiointervju med K G Abramsson här. Läs andra argument från honom här.

Lyssnat på polis och åklagare

Naturvårdsverkets handläggare Mikael Wallén konstaterar i Jaktjournalens webbradio att det inte finns fog för att tro att det förekommer mer oetiska metoder eller illegal jakt inom björnjakt än annan jakt.

– Det jag hört med egna öron är vad miljöåklagare och polis säger. Men har Naturvårdsverket bättre information och bättre kunskap om det, så är det väl helt okej, säger K G Abramsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser