Annons
Jägarbasen i Västerbotten backar inte om björnjakten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan älgjakt
SJF-ordföranden i Västerbotten, K G Abramsson, meddelar att beslutet om samma startdatum för älgjakt och björnjakt inte omprövas. Foto: Gettyimages och Riksdagen
Jägarbasen i Västerbotten backar inte om björnjakten
Västerbotten (JJ) Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten, K G Abramsson, har fått starka reaktioner på beslutet att starta älgjakten och björnjakten samtidigt. Men han omprövar inte planen. – Nej, aldrig i livet, säger K G Abramsson till Jaktjournalen.
Vi har i en rad artiklar rapporterat om viljeintriktningen i viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten: Starten för björnjakten skjuts upp från 21 augusti till 3 september. Nu ska Naturvårdsverket utreda om verket måste medge dispens eller om vildförvaltningsdelegationen kan fatta det beslutet. Alltihop startade med en motion som antogs av Jägareförbundets stämma i Västerbotten.

”Total missuppfattning”

K G Abramsson har fått ta emot ilskna reaktioner. Folk är förbannade och skäller om björnjakten, säger K G Abramsson men han tycker att en del reaktioner är missuppfattningar. – Jag fick ett mejl där en person påstår att jag, Solveig Larsson, ordförande i Riksjägarna, och landshövding Magdalena skulle ha ställt till det här. – Men det är ju total missuppfattning. Det är hela viltförvaltningsdelegationen med 15 ledamöter som fattat ett enigt beslut, säger K G Abramsson. Han poängterar att han aldrig samtalat med ordföranden i Jägarnas Riksförbund, Solveig Larsson, om saken. – Det här har jag drivit för Jägareförbundets räkning, säger K G Abramsson.

Beslutet står fast

Att det nu skulle bli ändring, så att björnjakten får köras som vanligt den 21 augusti i Västerbotten, det avfärdar K G Abramsson. – Nej, aldrig i livet. Det kan jag aldrig tro är på gång. Den enda som kan bestämma att det skulle tas upp på dagordningen är ordföranden och landshövdingen, Magdalena Andersson, säger K G Abramsson. Det blir inga som helst problem att fylla kvoten i björnjakten, även om jakttiden kortas, anser ordföranden i Jägareförbundet i Västerbotten. – Vi har kvar de här björnspecialisterna, och vi har 18 000 älgjägare. Det vore ju märkligt om man inte kan ta tillvara den tilldelning som licensen kommer att ge förutsättning för, säger K G Abramsson.

”Lika mycket älg i skogen 21 augusti”

Jägare specialiserade på björnjakt har i flera inslag i Jaktjournalen varnat för att hundar, som förarna kämpat för att få ointresserade av exempelvis älg, kan bli förstörda om det råkar skjutas älg för dem. – Ja du, vad händer inte i skogen. Det är ju tyvärr så att det till och med hänt, att de skjutit folk också. Om de är ute och jagar björn 21 augusti så är det lika mycket älg i skogen som 3 september, säger K G Abramsson. Jo, men då riskerar de i alla fall inte att det skjuts en älg för hunden. Du vet väl hur det triggar igång en jakthund, om det faller ett vilt för den. Vad säger du om det? – Jag är inte kapabel att göra den bedömningen. Det enda jag kan göra klart är att jag fått ett uppdrag av Jägareförbundet att flytta fram björnjaktstarten till älgjaktsstarten, svarar K G Abramsson.

Tipsar om miljöåklagarna

Han tillägger han han förstår argumenten från dem som är kritiska. – Men frågan är om Jägareförbundet Västerbotten ska ha större omtanke, omsorg om ett antal björnjägare än om 18 000 älgjägare, säger K G Abramsson. Han tipsar Jaktjournalens utsände om att ringa till miljöåklagarna i Östersund, Christer B Jarlås eller Åse Schoultz. – Jarlås var med ett möte förra våren och han var väldigt tydlig. För att stävja, få bättre ordning på de här jakterna, så skulle man testa det här. Storskogsbruket var där, och vi var där, och förordade den här lösningen, säger K G Abramsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!