Jaktnyheter

Fortsatt strid om älgjakten – ”glädjen har försvunnit”

Överskjutningar i vissa län - och i andra län trycker skogsbolagen på jägarna för att de ska fortsätta jakten i december och januari. Foto: Gettyimages

Jägarna upplever kris i älgstammen, men skogsbolagen trycker på för att fler älgar ska skjutas. Nu överlägger länsstyrelsernas tjänstemän om möjligheterna att upplösa områden där avskjutningsplanerna inte följs.
– Glädjen med jakten har försvunnit, säger en jägare till Jaktjournalen.

P4 Gävleborg rapporterar att länsstyrelsens tjänstemän i Gävleborg överlägger med kollegorna i Dalarna och Örebro om hur överskjutningen i älgjakten kan stoppas. Det handlar om att skogsbolag struntar i länsstyrelsens plan i bland annat norra Hälsingland och fäller fler älgar.

Länsstyrelsernas enda vapen är att upplösa älgskötselområden där kvoterna i älgjakten överskrids. Då skulle marken bli licensområden, vilket skulle medföra större möjligheter för länsstyrelserna att driva överskjutningar vidare i rättsliga processer.

– Det är absolut någonting vi diskuterar, säger Sandra Wahlund, chef för viltförvaltningen i Gävleborg till Sveriges Radio.

Meddelande till jaktledarna

Samtidigt kommer nya rapporter om hur skogsbolag i andra delar av landet trycker på för att jägarna ska skjuta fler älgar. Jaktjournalen har tagit del av ett meddelande som uppges ha skickats från ett skogsbolag till jaktledare i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

”Vi uppmanar alla jaktlag att fortsätta jakten så länge som möjligt för att bidra till samhällets gemensamma mål”, står det i meddelandet.

Jägarna uppmanas att fortsätta älgjakten under december och januari, speciellt på ställen där älgarna brukar samlas på vintrarna.

”Vi ser helst att jaktlagen som vanligtvis jagar där är de som utför jakten i första hand”, skriver ett skogbolag till jaktledarna.

”Skjuta dräktiga kor”

Den jägare i Västernorrland som Jaktjournalen talat med känner uppgivenhet.

– Glädjen med jakten har försvunnit. Det har blivit en jävla press att vi ska gå ut och skjuta dräktiga kor, säger jägaren.

Han uppfattar att jägarna kommer att strunta i uppmaningen om mer älgjakt.

– Ingen av de jag pratat med kommer att gå ut och jaga. Men skogsbolagen planerar säkert att genomföra sina egna jakter, säger jägaren.