Annons
Första förhöret hållet med misstänkt vargskytt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan advokat
Mannen hävdar att han försvarade en katt som vargen var på väg att ta utanför bostadshuset. Foto: Gettyimages
Första förhöret hållet med misstänkt vargskytt
Nu kommer nya uppgifter i utredningen om den varg som ska ha beskjutits i en liten by i Köpings kommun i mitten av augusti. – Det var en klassisk paragraf 28-situation där mannen skjutit för att försvara sin katt, säger advokat Sven Severin.
Det var söndagen den 11 augusti som polisen inledde förundersökningen om grovt jaktbrott. En person med insyn i utredningen har berättat i Jaktjournalen att en kvinna med hund var på promenad i byn på morgonen. Hon ska ha hittat blod på vägen och då gått upp till närmaste hus och frågat mannen på gården vad det var för blod. – Mannen i huset svarade att det sannolikt var blod efter en räv han skjutit på tidigare under morgonen. Efter en stunds diskussion ska kvinnan ha sagt att hon tänkte polisanmäla saken. Då ändrade sig mannen och sa att det var en varg som skottet avlossats mot, har Jaktjournalens uppgiftslämnare tidigare berättat. Sven Severin bekräftar att det var den kvinnliga hundägaren som ringde polisen. På måndagen hölls förhör med mannen och han delgavs misstanke om grovt jaktbrott. Men enligt advokat Sven Severin, som försvarar mannen, kommer ärendet att läggas ned.

”På väg att klippa katten”

– Mannen såg genom fönstret att en varg jagade huskatten. Han sprang ut med en studsare och vargen var på väg att ”klippa” katten. Då sköt han ett skott, men inte i avsikt att träffa vargen utan i marken. Skottet fick avsett effekt – vargen skrämdes iväg, säger Sven Severin. Den misstänkte och Sven Severins uppfattning är att mannen försvarade sin katt med stöd av paragraf 28. – Om vargen träffats är det i sådana fall av en ricochet, säger Sven Severin. Han vill inte kommentera uppgiften om ordväxlingen mellan kvinnan och mannen på gården, att mannen först ska ha uppgett att skottet avlossades mot en räv, och att han sedan ändrat sig och sagt att han skjutit mot en varg, enligt kvinnans berättelse. – Vad de sagt i samtalet vill jag inte kommentera, säger Sven Severin.

Befarar att provsvar dröjer

Efter flera timmars sökande med specialtränade rovspårhundar fann polisen det som bedömdes vara en blodfläck på vägen. Prov från fläcken har skickats på analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC. – I och med att ingen person är frihetsberövad har ärendet ingen förtur. Med tanke på den tid analyser brukar ta hos NFC, kan de här provsvaren komma dröja lång tid, säger Sven Severin. Jaktjournalen har inte lyckats nå förundersökningsledaren, åklagare Charlotta Tanner, eller polisen som höll förhöret med den misstänkte i måndags.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!