Annons
Forskare kartlägger om ljud kan förhindra viltolyckor | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
4 månader sedan forskning
Kan högtalare som spelar upp ljud förhindra viltolyckor? Det studeras just nu på Grimsö viltforskningsstation. Foto: Gettyimges
Forskare kartlägger om ljud kan förhindra viltolyckor
Kan ljud från högtalare förhindra viltolyckor? Det studeras just nu av forskare på Grimsö viltforskningsstation som filmar vilt när olika ljud spelas upp för dem.
Nerikes Allehanda rapporterar i sin pappersupplaga att saltstenar har använts som lockbete på älgar som filmas under 50 dagar. När älgarna passerat en fotocell har både inspelade ljud och en kamera startats. Ljud som människoröst, hundskall samt ljud från hackspett och uggla har spelats upp och älgarnas reaktioner filmats. Tanken med de olika ljuden är att se om älgarna blir skrämda. Ljud från uggla och hackspett används som referensmaterial. Bakom studien står Sveriges lantbruksuniversitet och Trafikverket med projektet ”Viltsäker järnväg”.

Viltpassager med högtalare

Trafikverkets plan är att sätta upp viltstängsel utmed banvallarna och bygga speciella övergångar där vilt kan passera. Idén är att skrämmande ljud kan spelas upp när vilt är på väg att gå över passagen då ett tåg närmar sig. – Samhällets kostnader för viltolyckor på spåren uppskattas till 1,5 miljarder kronor per år. Det beräknas på stilleståndskostnader för resande, gods och personal samt kostnader för reparationer på tågen, säger Per Högner, projektledare på Trafikverket, till Nerikes Allehanda. Nu ska forskaren Denice Lodnert analysera filmerna med älgarna. Sedan väntar ytterligare studier där exempelvis vildsvin och rådjur filmas när de får ljud uppspelade för sig. – När det gäller vildsvin har det visat sig att tjärade trädstammar innebär en stark lockelse för dem. Vildsvinen tuggar på stammarna och gnuggar sig mot tjäran, säger Denice Lodnert till Nerikes Allehanda.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!