Jaktnyheter

Förrymd järvhona befaras ha svultit ihjäl

Lever den förrymda järvhonan eller har hon dukat under av matbrist? Arkivbild: Gettyimages

Personal på både länsstyrelsen och djurparken Nordens ark fruktar att järvhonan som rymde har svultit ihjäl. Försöken att fånga henne stoppades efter överklagande från föreningen Jaktkritikerna.
- Det var precis den här situationen vi ville undvika när vi sökte tillstånd att fånga in henne, säger Eva Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark, till Jaktjournalen.

"}}

Det var i maj förra året som en järvhona, uppfödd i djurpark, lyckades rymma från Nordens ark i Sotenäs. Under sommaren och hösten rapporterades hon klara sig bra på slaktrester som jägarna lämnade efter sig.

Men personalen på Nordens ark förstod att det skulle bli svårt för henne att hitta mat när jaktsäsongen var slut.

Djurparkens ledning sökte tillstånd att fånga in järvhonan. Det planerades ske med hjälp av löshundsjägare och att järven klättrade upp i ett träd där den kunde sövas.

Jaktkritikerna överklagade

Men föreningen Jaktkritikerna överklagade länsstyrelsens klartecken till att fånga in järven och Förvaltningsrätten stoppade länsstyrelsens beslut.

– Vi överklagade aldrig domen eftersom vi inser att både de överklagande och Förvaltningsrätten har rätt i att hon inte ställt till någon skada. Därför får hon inte infångas utan betraktas nu som ett vilt djur som tillhör staten, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det senaste livstecknet man fått från järvhonan var spår som en privatperson hittade på sin gård strax efter jul.

– Det är inga stora jaktområden och tilldelningar, så slaktplatserna fylls inte på. Jag kan bara fantisera ihop hur svårt hon måste ha det om hon lever, säger Nelly Grönberg.

”Jättetufft”

Eva Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark, är inne på samma linje.

– Järvar är dåliga jägare och lever framförallt på as från byten som andra rovdjur tagit. Hon kan kanske hitta trafikdödat vilt, men en kvalificerad gissning är att det varit jättetufft för henne. Det var precis den här situationen vi ville undvika när vi sökte tillstånd att fånga in henne, säger Eva Wikberg.