Jaktnyheter

Förmodad skabbvarg i Boråstrakten

En varg som rör sig i Boråstrakten misstänks vara angripen av skabb. Foto: Gettyimages

Två dagar i rad har en varg, sannolikt drabbad av skabb observerats i Boråstrakten. Det finns inget konstaterat revir i området.

Under måndagen observerades vargen i Borås och under tisdagen i Svenljunga. Svansen saknar päls och vargen är på de filmer som florerar, bland annat SVT, relativt tunn i kroppen.

Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen misstänker att vargen är angripen av skabb.

– Det händer att vargar precis som rävar drabbas av skabb. Vi hade ett sånt läge i Bredfjällsreviret för några år sedan. Då hade vargtiken där skabb, säger Nelly.

Enligt henne kan länsstyrelsen inte göra några insatser eller besluta om skyddsjakt med anledning av skabbangreppet.

– Vi är bakbudna och en eventuell avlivning av ett djur som är skadat eller sjukt regleras av paragraf 40 c i Jaktförordningen och sker på jägarens eget initiativ.

– Men jag förstår att människor undrar hur vi som myndighet agerar i sådana här fall. Skulle det bli så att vargen blir oskygg och uppvisar ett beteende som skulle kunna anses som farligt kan även polisen besluta om avlivning.

Inventeringssäsongen är över så Länsstyrelsen kommer inte lägga ner några resurser för att ta några DNA-prover på vargen.

– Skulle det vara så att någon privatperson hittar en spillning från vargen får de så klart höra av sig men sannolikheten att vår personal kommer hitta någon är liten nu när det inte är spårsnö och det inte verkar vara någon revirhävdande varg, säger Nelly Grönberg.