Jaktnyheter

Förlängd skyddsjakt på varg i Kronoberg

Inom den röda linjen fortsätter skyddsjakten på G93-23-vargen i Kronoberg fram till den 15 februari. Röda stjärnor står för konstaterade angrepp av vargen och gula är misstänkta angrepp. Röda fyrkanter visar förmodade orelaterade angrepp. Bild: Länsstyrelsen i Kronoberg

Skyddsjakten på den fårdräpande G93-23-vargen har förlängts i Kronoberg till den 15 februari inom det tidigare angivna skyddsjaktsområdet. Fortfarande gäller att skyddsjakten startar först vid nästa vargangrepp och inte får riskera vargparet i Kosta.

På grund av att det ursprungliga beslutet inhiberades av förvaltningsrätten i Luleå efter ett överklagande, för att sedan få grönt ljus av rätten, var skyddsjakten stoppad under mer än halva perioden.

Fortsatt risk för angrepp

– Det finns kvalitetssäkrade observationer av varg på två ställen den 22 januari, den ena tre kilometer och den andra två mil från länsgränsen, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg, i ett pressmeddelande.

– Därför ser vi fortfarande risk för angrepp i länet och ett behov av att förlänga perioden för skyddsjakten, tillägger han.

Gäller i två veckor

Skyddsjakten startar vid nästa angrepp och gäller alltså 14 dagar.

Skyddsjakten på samma varg i ett område i Skåne pågår till och med idag. Än så länge finns det inget beslut av länsstyrelsen i Skåne att förlänga skyddsjakten i det länet på G93-23-vargen.