Jaktnyheter

Förbereder sig för bråda dagar

Jägarna förbereder sig inför besiktning av björnen. Arkivfoto: Per Jonson
I morgon drar årets licensjakt i gång och länsstyrelsens personal i de nordliga länen förbereder sig för ett intensivt arbete. I Gävleborgs län brukar jakten gå snabbt, framför allt i det västra delområdet och besiktningsmän och vilthandläggare kavlar nu upp ärmarna.
Simon Viklund, vilthandläggare och delansvarig för björnjakten är redo. Han berättar att länsstyrelsen via sina egna kanaler och via fysiska möten informerat jägarna i länet om vad som råder. — Vi börjar få erfarenhet av den intensiva jakten och har ett fungerande system sedan ett par år tillbaka med tre besiktningsstationer i länet. Klockan 04:15 imorgon bitti bemannar vi telefonen där man rapporterar in fällda björnar, säger han.

Oroande maginnehåll

Många av björnarna som fälldes i fjol hade enligt Simon Viklund tveksamt maginnehåll och det har fått länsstyrelsen att agera. – Vi hittade mycket bröd och bullar i björnarna. Illegala åtlar är ett problem och maginnehållet signalerar att de förekommer i länet. Inför årets jakt har man haft ett samarbete med stora markägare, jägarförbund och polis. – Vi uppmanar jägare att anmäla sina åtlar till oss. Vi vet att jägare gärna bevakar åtlar och släpper sina hundar vid dem. Vi på länsstyrelsen har också framfört vårt önskemål till Naturvårdsverket om att göra det möjligt att släppa vid en åtel. Enligt Simon Viklund är det en negativ spiral. – Jakten går allt snabbare och snabbare för varje år.

Läs igenom beslutet

I licensjaktsbeslutet för länet finns all nödvändig information inför både själva jakten men också besiktning av björn. Simon Viklund rekommenderar alla björnjägare att läsa beslutet innan de ska ut. – Vi kommer vara extra noggranna vid besiktningarna i år, säger han. Hans Nordin är koordinator för naturbevakarna och kommer vara ute och bemanna en besiktningsstation. Han ser framemot jakten. – Man ser hur kunskapen om björnjakten har spridit sig och jägarna lärt sig hur man ska jaga för att nå resultat. I början var det mer trial and error.

Så hjälper du besiktningspersonalen

Hans Nordin har flera tips till björnjägare, tips som underlättar besiktningsarbetet och gör att jägarna snabbt kommer tillbaka till skogen och kan fortsätta jaga. – Jägarna behöver ta med platskoordinater på skottplatsen, sitt statliga jaktkort och vapenlicensen. Dessutom ska de redogöra för vem som upplåtit jakten till dem. Björnen kan levereras urtagen eller ourtagen till besiktningsplatsen. Är den urtagen måste magsäck och könsdelar vara kvar i tillägg till de röda organen. – När besiktningen är färdig får jägarna ta med sig räntan ifrån besiktningsplatsen. Pinnen i munnen. Vad gör den för nytta? – Det är bland det viktigaste. Den ska sättas in direkt så gapet förblir öppet innan likstelheten träder in. Annars är det svårt att dra ut tänder för åldersbestämning. Vi drar ut tanden bakom rovtanden. Då förstörs inte kraniet. Om Hans Nordin ska ge björnjägarna ett bra jakttips så är det att leta efter bären. – Björnarna finns där det är gott om blåbär och lingon. Hittar man den platsen hittar man björnarna. Jaktjournalen bevakar i vanlig licensjakten på björn när den drar igång den 21:e augusti. Är du med om en spännande och lyckad björnjakt. Hör av dig till redaktionen med bild och kontaktuppgifter så hör vi av oss. 0738-203315 eller 0707-441821 Du kan också mejla oss bilder och kontaktuppgifter på redaktionen@jaktjournalen.se