Foderautomat – Med allt!

Att hålla en åtelplats för vildsvin i drift kräver ständigt arbete, och bor du långt ifrån dina jaktmarker kan det bli en belastning. Nordic Gamekeeper AB har utvecklat en foderautomat med en mängd tillbehör som underlättar vakjakten på vildsvin avsevärt. Jaktjournalen har testat utrustningen under några vintermånader och passade dessutom på att filma den under praktisk jakt.

En foderautomat med en mängd tillbehör som underlättar vakjakten på vildsvin avsevärt. Foto: Holger Nilsson

I mer än 25 år har Carl Pfeiff utvecklat foderautomater för jägare och viltvårdare. Den senaste modellen NG CF 280 är något av en Rolls-Royce med ett imponerande utbud av tillbehör. Förutom själva foderautomaten är styrboxen – FeedCon – hjärtat i hela utrustningen. Med den har du full koll på det mesta i din smartphone, även när du befinner dig på solsemester i Thailand.

Kvalitetskänsla

Foderspridaren levereras i byggsats och är en helsvensk produkt. Bara genom att packa upp delarna får man en stark kvalitetskänsla. Allt är förborrat och kapat och bruksanvisningen ligger prydligt bipackad.

Vinkeljärnen till benställningen är stabila och tillverkade i rostfritt stål, liksom alla skruvar, brickor och bultar.

Själva behållaren är smart utformad och rymmer 280 liter foder, dessutom finns ett vattentätt och låsbart utrymme för ett fritidsbatteri och FeedCon. Spridaren är inbyggd och skyddas av en krage så att fukt inte orsakar driftstopp. I paketet ingår även nivågivare som avslöjar när det är dags att fylla på foder igen.

Benställningen är gjord i impregnerat virke och är integrerad i behållaren, vilket gör att hela foderautomaten blir mycket stabil.

Slutsatsen av foderautomaten är enbart positiv. Här syns det att mannen bakom Nordic Gamekeeper, viltmästaren Carl Pfeiff, med över 25 års erfarenhet av utfodring, tagit foderautomater till en ny nivå.

Feedcon styr

I fjol lanserades styrdonet FeedCon som en världsnyhet. Plötsligt blev det möjligt att styra foderautomaten med en smartphone. Via en molnbaserad tjänst kan man ställa fodertider, belysningstider och styrka, var sjätte timme om man har behov. Man får också larm i realtid när vildsvin varit på besök och när det är dags att fylla på foder.

FeedCon larmar också när något är fel, till exempel när batterinivån blir låg eller om något går sönder.

I samband med att detta nummer lämnades till tryckeriet lanserades även en åtelkamera-integration i appen. Detta medför att bilder från åtelkameran skickas till appen, man får en bra överblick av bilderna som sorteras för respektive foderplats. Den här typen av uppgraderingar ingår i FeedCon-abonnemanget.

FeedCon ingår vid köp av NG CF 280 med ett års abonnemang.

Vi har även testat att montera en FeedCon till en 12 volts Genzo-spridare. Ett test som utföll utan problem, bland annat larmade den för ett oväntat stopp då en kabel släppte från spridarmotorn. Några veckor senare larmade den även för låg batterinivå.

I JJ nr 7/2015 skrev vi om FeedCon vid lanseringen. Artikeln hittar du på vår hemsida.

[YouPlaySinglePlayer video=”637,598,73922″ yot yod yos ]

Lysande tillbehör

Till foderautomaten har en rad praktiska tillbehör utvecklats som gör att du kan optimera din jakt.

  • Activity Sensor. En pendel som avslöjar när vildsvinen varit på besök. De puffar gärna till pendeln för att komma åt fodret som hamnat under plattan. I appen finns ett fodersparläge som aktiveras när vildsvinen uteblir, endast en reducerad fodergiva ges. När vildsvinen sedan är tillbaka återgår det till inställd fodergiva. En smart funktion som spar på dyrbart foder.
  • Solpanel. Höll fritidsbatteriet fulladdat under hela mörka vintern.
  • Ledbelysning. Justerbar ljusstyrka, mycket kraftig. Vi nyttjade bara 15 % som var mer än tillräckligt.

Samtliga tillbehör är sammankopplade till FeedCon i din smartphone. Du kan till exempel ändra tid och styrka på belysningen, ändra tid när för fodergiva, samt mängd.

Sammantaget får Nordic Gamekeeper högsta betyg för sin fullutrustade automat NG CF 280. Väl genomtänkt och med komponenter av högsta kvalitet.

 

Fakta:

NG CF 280

Behållare: 280 liter.

Komplett med: Spridare, FeedCon styrbox, inkl ett års abonnemang. Nivågivare och benställning.

Övrigt: Batteri ingår ej. Fritid-/marin-batteri på cirka 75 ampere rekommenderas.

Pris: 7 850 kr inkl moms.

Tillbehör:

Activity Sensor, pris 1 295 kr.

LedLight åtelbelysning, 575 kr.

Solpanel, pris 735 kr.

Övrigt: Enbart FeedCon, 2 995 kr inkl moms och ett års abonnemang. Därefter 480 kr/år för abonnemang, uppdateringar och support.

Kontakt: www.nordicgamekeeper.com

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼