Flygfält tvingas stänga på grund av vildsvinsskador

Himmelslätta flygfält i Dalarna har stängts efter att vildsvin bökat upp stora delar av start- och landningsbanan. Nu ska flygklubben sätta upp elstängsel.

Vildsvinen har inriktat sig på start- oich landningsbanan vid Himmelslätta flygfält, vilket förbryllar ledningen i Gagnets flygklubb. Arkivbild: Gettyimages

Dalarnas Tidningar, DT, berättar i sin pappersupplaga att 75 procent av start- och landningsbanan vid Himmelslätta flygfält mellan Djurås och Mockfjärd bökats sönder av vildsvin.

På sina ställen är det 30-40 centimeter djupa gropar och det bedöms som livsfarligt att starta eller landa på banan. Därför har banan stängts.

På tisdagen fick Gagnefs flygklubb hjälp av lantbrukaren Erik Lundgren att plöja upp banan som ska göras om i vår. Då ska vildsvinen stoppas med eltråd.

– I Västerfors vet jag i alla fall att en potatisodlare lyckades. Vildsvinen gick inte genom elstängslet, säger Erik Lundgren till DT.

Bara start- och landningsbanan

I flygklubben är man förbryllade över att vildsvinen målinriktat gett sig på start- och landningsbanan och lämnat exempelvis den brukade åkern intill orörd.

Erik Lundgren tror att det beror på att start- och landningsbanan legat orörd under längre tid.

– Det har gjort att rötterna har utvecklats fritt, och det gillar nog vildsvinen, menar Erik Lundgren till DT.

Totalt räknar ledningen för flygklubben att det måste investeras mellan 60 000 och 70 000 kronor i start- och landningsbanan.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼