Jaktnyheter

Flydde från björn i vild panik

När björnen vrålade flydde kvinnan och barnen och panik. Foto: Gettyimages
Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.
Det är Dalademokraten som skriver om händelsen som inträffade för en vecka sedan. Stina Sundström och hennes väninna samt totalt åtta barn fick idén att motionera lite på en grusväg utanför Enviken i Dalarna. Stina Sundström sprang med sju barn, medan väninnan åkte i en följebil med den den yngsta, en liten bebis. Plötsligt upptäcktes björnspår i sanden på vägen och både föräldrar och barn tyckte det var spännande. Men kort därefter förvandlades upplevelsen till något betydligt mer obehagligt.

Björnen vrålar

– Från ingenstans vrålar en stor björn åt oss – bara några fjuttiga meter ifrån. Spring, spring, spring, spring! Det var det enda jag skrek åt barnen. Det var total jävla panik, säger hon. Stina Sundström ser till att alla barnen springer framför henne bort från hållet vrålet kom i från. Vegetationen intill vägen var tät så de hann inte se björnen innan de vände sig om och sprang. Stina Sundström och barnen kastar sig in i väninnans bil. Ett av barnen, en femårig flicka har i tumultet fallit och skadat benet. – Barnen var livrädda efteråt – och jag förstår dem. En nära vän till mig som är jägare har i efterhand berättat att björnen troligtvis åt på ett byte, eller vaktade sin unge eller ungar. Annars hade den sprungit iväg långt innan vi kom så nära, säger Stina Sundström till Dalademokraten.