Jaktnyheter

Flera nya vargangrepp i veckan

Flera nya vargattacker i syd. Arkivfoto: Getty Images.

Varg har attackerat tamdjur i både Hörby i Skåne och i Orrefors i Småland. I båda fallen handlar det om nötdjur som dödats. Dessutom angreps får i Tomelilla tidigare i veckan.

I reviret Linderödsåsen i Skåne handlar det om det andra konstaterade vargangreppet under de senaste sex månaderna. Vid det senaste angreppet dödades en kviga. Om det skulle ske ytterligare ett angrepp kan det beslutas om skyddsjakt skriver Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

– Skulle det bli ett tredje angrepp i reviret Linderödsåsen kan Länsstyrelsen besluta om skyddsjakt som i så fall startar direkt vid ett fjärde angrepp, säger vilthandläggare Cajsa Söder på Länsstyrelsen Skåne.

Redan under hösten 2022 fattades ett skyddsjaktbeslut i reviret med det upphörde då inga fler angrepp skedde den gången.

Fler attacker

Även i Orrefors i Småland rapporteras det om ett konstaterat vargangrepp mot nötdjur. Länsstyrelsen i Kalmar utförde där under torsdagskvällen en besiktning av en vargdödad nötkalv. Djurägare i området uppmanas nu att öka tillsynen av sina djur.

– Vi vet i dagsläget inte vilken eller vilka vargar som utfört angreppet. Vi skickar nu in dna-prover för att se om det går att fastställa vilken eller vilka individer som utfört angreppet, säger Fredrik Ustrup på Länsstyrelsen Kalmar.

Vargangreppen den här veckan slutar inte där. Tidigare i veckan, i tisdags, konstaterades nämligen ytterligare en attack. Den här gången handlar det om två får i Tomelilla kommun i Skåne som fick sätta livet till.

Länsstyrelsen Skåne ser inget samband mellan det angreppet och det mot kvigan i Hörby.

– Det angreppet skedde utanför reviret och vi sätter inte det i samband med angreppet på kvigan. Även här har vi skickat DNA-prov för analys, säger Cajsa Söder.