Annons
Flera närgångna vargar Gävleborg - ny skyddsjakt i Färila - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
12 månader sedan närgångna vargar
En varg uppträder uppseendeväckande i byarna i Bollnäs. Och i Färila blir det ny skyddsjakt. Arkivbild: Gettyimages
Flera närgångna vargar Gävleborg - ny skyddsjakt i Färila

Länsstyrelsens personal gav på onsdagen klartecken till förnyad skyddsjakt på en varg i Färila i Hälsingland. Samtidigt rapporteras en vargtik uppvisa ett ytterst udda beteende i byar i Bollnäs - hon tuggar bland annat på vägkäppar, blomkrukor i plast och plastlock till avloppsanläggningar.

Under senhösten genomfördes skyddsjakt på en närgången varghane i Färila. Den jagade bland hus och gårdar och skadade bland annat en schillerstövare svårt.

Jakten var resultatlös och nu har varghanen fått sällskap av en tik.

– De fortsätter röra sig inne i samhället och vi har beslutat om skyddsjakt, som ska inriktas på hanen och får pågår till den 15 februari. Vi börjar med hanen och sedan får vi se om tiken ändrar beteende, säger Sandra Wahlund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Det är också problem med en vargtik som sedan i höstas rapporteras uppträda närgånget och besynnerligt i byarna mellan Alfta och Bollnäs.

– Hon uppehåller sig i byarna och springer nära hus. I Bodåker har hon bitit av fyra plogpinnar i plast och tuggat sönder en blomkruka i plast i närheten av hus. Dessutom har hon gnagt sönder två plastlock på en avloppsanläggning. I förrgår visade hon sig nära en gård vid lunchtid, berättar naturbevakare Sone Persson.

Han upplever att människorna i byarna, framförallt djurägare, ogillar vargens närgångna beteende.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!