Jaktnyheter

Fler varghybrider upptäckta i Finland – men stoppad jakt

Nya bekräftade varghybrider har upptäckts i Finland. Foto: Gettyimages

Åtta olika varghybrider har ny identifierats i Finland genom de DNA-prover som samlades in under vintern 2022-2023. Det innebär att tre nya hybrider har identifierats.

Det finns sedan tidigare fem kända varghybrider i Finland. Fyra av dem tillhär den så kallade Ylämaa-flocken i sydöstra Finland. Den femte är en hybrid som avlivades efter veterinärbeslut i december 2022 i Tuupovaara i Norra Karelen.

Läs mer: Finland vill ha hjälp av jägare för att få bort varghybrider

Läs mer: Två dödade vargar i Finland visade sig vara hybrider

Nu har alltså DNA-från ytterligare tre varghybrider säkrats. Två av dem tillhör flocken i Ylömaa. Provet från den tredje hybriden togs i januari 2023 vid Närpes västkust och släktskapsanalyser visar att den också härstammar från Ylämaa-flocken, det uppger naturresursinstitutet Luke i ett pressmeddelande.

─ Redan i beståndsberäkningen för varg från 2022 finns uppgifter om en hybridflock som rör sig i Ylämaa. Då identifierades två vargar och två hundar bland DNA-proverna. Hundarna i fråga hittades inte bland DNA-proverna i vintras. Flocken verkar tillbringa större delen av sin tid på den ryska sidan och stannar endast ibland på den finska sidan, säger specialistforskaren Mia Valtonen från Luke i pressmeddelandet.

Domstol har stoppat jakten på varghybriderna

Tidningen Jägaren skriver att jaktlicenserna på hybridvargarna som beviljades av Finlands viltcentral i februari i år har överklagats till Östra Finlands förvaltningsdomstol. Domstolen har också belagt beslutet med verkställighetsförbud.

– Förvaltningsdomstolens beslut innebär i praktiken att vi inte kan eliminera hybridvargarna i vårt landets natur. Väntandet på domstolens slutliga beslut försenar skyddet av vargstammens genetiska renrasighet, uppger Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter på Finlands viltcentral, för Jägaren.

Läs mer: Nya varghybrider upptäckta i Finland

Resultatet av DNA-proverna som samlades in under vintern kommer att publiceras 14 juni. Hybriderna tas inte med i beräkningen av vargbeståndet.

Hybridvargar definieras i lagen om främmande arter som en skadlig främmande art.