Jaktnyheter

Finsk-ryska Kirunavargen skjuten från helikopter efter akut beslut

Den finsk-ryska vargen söder om Kiruna har avlivats från helikopter. Arkivbild: Gettyimages
På fredagskvällen gick den finsk-ryska vargen i Kiruna in bland 20.000 renar och länsstyrelsen fattade beslut om avlivning. Vargen sköts av myndighetens egen personal från helikopter på lördagsförmiddagen.
– Det blev ett akut läge efter att vargen passerat viltstängslet vid järnvägen, från den östra sidan och gått in mitt bland renarna väster om järnvägen, säger Anna Danell-Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelse i Norrbotten. Vargen sköts på lördagsförmiddagen från helikopter, av länsstyrelsens egen personal. – Vi har som policy att det är vår personal som avlivar varg vid skyddsjakt, säger Anna Danell-Savela. Jaktjournalen har i flera artiklar rapporterat om en hanvarg som dök upp trakterna söder om Kiruna för cirka tre veckor sedan. Samebyarna Girjas och Giras och Laevas, har renar på väg in i området och ansökte om skyddsjakt.

Ny siffra om antal renar

Tidigare har det talats om 5.500 renar i området, nu är siffran långt högre. – Det handlar om 12.000 renar från Girjas och 8.000 från Laevas – totalt 20.000 renar, säger Anna Danell-Savela. Hon och de övriga tjänstemännen på länsstyrelsen planerade att ta beslut om skyddsjaktsansökningarna i början av nästa vecka, måndag eller tisdag. – Vi hade börjat förbereda ett beslut och det lutade åt bifall till skyddsjakt. Men när vargen gick in i området med renarna blev läget akut och vid 22-tiden på fredagskvällen gav vi tillstånd till skyddsjakt, säger Anna Danell-Savela.

Rabieshot

Det har funnits en beredskap hos Naturvårdsverkets personal att eventuellt flytta vargen till vargkolonin i Mellansverige. Detta eftersom vargen anses som genetiskt viktig för den svenska vargkolonin. Men rabieshotet, som kan komma med vargar från öster har gjort att planen blivit segdragen. Vargen i Kiruna skulle ha behövt gå kvar i området 3,5 månader efter sövning och rabiesvaccinering. Under tiden hade samebyarna varit tvingade att stängsla in renarna och utfodra dem med köpt mat. – Beskedet från Naturvårdsverket var att budgeten för skadeförebyggande åtgärder sänkts och att det fanns max en miljon kronor att använda. Det räcker inte långt när det handlar om 20.000 renar som kostar nio kronor per ren och dygn att utfodra, säger Anna Danell-Savela.

”Kommer att få kritik”

Vid lunchtid på lördagen fick hon besked om att vargen avlivats. – Vi kommer att få kritik för att vi fattat beslut om skyddsjakt sent en fredagskväll. Men läget var akut, säger Anna Danell-Savela när Jaktjournaen når henne på lördagskvällen. – Vi är väldigt tacksamma, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, till Jakt & Jägare, om skyddsjakten.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21