Jaktnyheter

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Ann och Per-Östen Bjurman väcktes mitt i natten av finnspetsen Lousie när huset brann. Foto: Privat
Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.
Den 19 mars gick Per-Östen och Ann Bjurman och lade sig som vanligt i deras hus i Björknäs i Västerbotten. Men strax innan fyra på morgonen väcktes de av att finnspetsen Lousie gnällde. – Vi vaknade till bägge två och Ann frågade om jag hade tänt en brasa, för det luktade rök. Jag såg inget speciellt i sovrummet och inte ute i hallen heller. Men när jag kom ut i köket såg jag att det brann för fullt i taket ovanför spisen.

Finnspetsen Louise.

Per-Östen ropade in till Ann i sovrummet. – Du måste stiga upp och ringa brandkåren, det brinner! ropade jag. Men telefonen fungerade inte, jag vet inte om ledningen hade brunnit av, och vi har normalt dålig täckning. Som tur är hade vi 112-appen, och där fick vi tag på SOS.

Rök ner till brösthöjd

Per-Östen fick ut finnspetsen Louise (Klöseforsens Kira), vapen, licenser, ammunition, plånbok, dator och bilnycklar. Men katten sprang och gömde sig under soffan. – Vid det här laget var röken i brösthöjd och Ann stod ute med SOS-alarm i telefonappen. De ropade på oss att vi var tvungna att ta oss ut ur huset så jag gjorde en sista kraftansträngning, tog ett djupt andetag och tryckte till soffan. Då for katten som en räv ut i trädgården, säger Per-Östen. När brandkåren nådde huset var allt övertänt och de insåg snart att det inte gick att rädda det.

Allt försvann

– Det är jobbigt än idag, säger Per-Östen. Jag är 63 år och allt försvann. Alla tavlor man ärvt, hundpejl, jaktradio, ja till och med kängor. Nu ska jag börja om på nytt. Jag har inte ens en läskstång till bössorna. Per-Östen säger att de ändå fått god hjälp från försäkringsbolaget. De har bott på hotell och bed & breakfast men ska hyra ett hus den 17 april där de kan bo tills de återuppbyggt huset igen.

Det blir jakt i höst igen

– Det kommer bli jakt i höst igen. Björknäs där vi bodde ligger mitt i jaktmarken och jag kommer vara med på älgjakten i höst. Jag har haft lite problem med Louise, men hon är bara 19 månader och har bra fart och fantastiskt sök, så det blir jakt i höst. Per-Östen vill tipsa andra om att fota av möblemang och tavlor. – Det känns kanske konstigt, men det är bra att ha fotat av saker med affektionsvärde. Sedan vill jag tipsa om 112-appen – den funkade verkligen! Och försök att inte jaga upp er om det händer. Man får ju panik, men försök att behåll lugnet. Daniel Sanchez

112-appen

Gå till appstore eller Google Play och sök på ”112 SOS Alarm” Ladde ner appen och konfigurera den. Vid en nödsituation kan SOS-alarm hitta dig genom telefonens gps-inställningar.