Annons
Finner inte lagstöd för flytt av jämtländsk myskoxe | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
8 månader sedan flytt
Myskoxen som rört sig bland hus och gårdar i Svenstavik kommer inte att sövas och flyttas. Arkivbild: Gettyimages
Finner inte lagstöd för flytt av jämtländsk myskoxe
Länsstyrelsen i Jämtland kan inte finna något lagstöd för att söva och flytta den myskoxe som förirrat sig in i bebyggelsen i Bergs kommun i Jämtland.
Jaktjournalen har rapporterat om den myskoxe som lämnat sitt hemområde Härjedalsfjällen och varit synlig nära hus och gårdar i Svenstavik i Bergs kommun. Där har den filmats bland annat när den stångat lyktstolpar och torkställningar för tvätt. Det är filmer om spritts på Facebook och media. Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen vill att den ska sövas och flyttas, men det är inte lagligt möjligt enligt länsstyrelsen. ”Enligt jaktförordningen får Länsstyrelsen inte fatta beslut om sövning och flytt eftersom myskoxar tillhör en särskilt skyddsvärd art enligt artskyddsförordningen”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Kan bli aggressiv

Chefen på länsstyrelsens naturvårdsenhet, Bitti Jonasson, har fått rapporter om att myskoxen börjat röra sig i riktning mot sitt hemområde. Hon uppmanar allmänheten att lämna djuret i fred. – Myskoxar är vilda djur och det ska man respektera. Gå inte nära, sök inte upp honom. Även om myskoxar ses som fredliga djur kan de, som andra djur, bli aggressiva om de känner sig trängda, säger Bitti Jonasson på länsstyrelsens hemsida.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!