Jaktnyheter

Fina resultat på NÄK:s Unghundskamp

Krut och Kristoffer Wanstål vann NÄK:s Unghundskamp på fina 88 poäng.

Dagen efter att Norrbottens Älghundklubb arrangerat SM arrangerade även klubben sin Unghundskamp. Noterbart är att resultatet blev bättre än på SM.

– Vi hade 60 hundar som var anmälda till kampen och 20 hundar som får starta. Kravet är röntgen av hd och ed, samt att hunden får vara max tre år. Det är inte heller något krav på att hunden startat på jaktprov tidigare, berättar Mikael Hjelm i arrangörskommittén.

Av de 20 startande hundarna gick åtta till pris, vilket blir 44 i pristagarprocent. På SM var motsvarande siffra 20 procent.

Segrade gjorde Kristoffer Wanstål med sin jämthundshane Krut. Han kämpade ihop ett förstapris på 88 poäng, sedan han jobbat med älgko och kalv.

Unghundskampen avgjordes i skogarna runt Sangis och upp mot Haparanda. Medlemmarna i Norrbottens Älghundklubb har ett mycket stort tävlingsintresse och klubben har i höst arrangerat tre mästerskap med totalt 70 startande hundar. Fördelat på 40 starter vid KM och uttagning till SM, tio hundar vid SM och nu 20 hundar vid Unghundskampen.

– Jag skulle säga att det är ett jätteintresse och vi har aldrig problem med att hitta domare, de är väldigt duktiga på att ställa upp, berättar Mikael Hjelm.

Prislista:

1) Krut, 1:a 88 poäng, Kristoffer Wanstål,

2) Ståndskallets Gross, 1:a 84 p,
Jonas Lejon,

3) Hornskallets Nitro, 1:a 77,5 p, Jonny Hjerpe,

4) S-H Juta´s Mestos,1:a 77 p, Mikael Lundberg,

5) Lermyrens Balder, 1:a 71 p, Anders Larsson,

6) Jämtskallets Siri, 2:a 68,5 p, Per-Anders Johansson,

7) Älvkrokens Bosse BM II, 2:a 67 poäng, Mimmi Sundqvist,

8) Sangisälvens Ajo, 2:a 65 p, Dan Sandström.