Jaktnyheter

Film: Strax springer älgen rakt över Albin

Albin Jonsson och hans jämthund var med om ett riktigt drama utanför Los i Hälsingland på fredagen. Albin filmade ståndskallet när älgkon plötsligt sprang rakt över honom. Foto: Albin Jonsson och privat, montage

22-årige Albin Jonsson i Los i Hälsingland fick på fredagsförmiddagen närkontakt med en älg. Lite väl mycket närkontakt.
- Hon sprang rakt över mig, berättar Albin som filmade dramat.

"}}

Albin gav sig ut i skogen med sin 2,5 år gamla jämthund, Kolarbergets Osku, på fredagsmorgonen.

– Han har varit sjuk, haft halsinfektion och vilat ett par veckor. Därför gick vi ut för att testa lite idag. Jag släppte söder om byn och han drog iväg och fick tag i älg direkt. Den stod fast i upptaget, berättar Albin.

Han smög sig in och såg att hunden skällde på en älgko. Den var lite grinig och gjorde utfall mot hunden.

– Det var så fint med snön och hunden och älgen, så jag tog upp mobilen och började filma. Men plötsligt kom älgen in väldigt nära och jag sa åt henne att ge sig iväg. Då fällde hon ned öronen och kom rakt emot mig, berättar Albin.

I första svängen vände älgkon och sprang några meter åt andra hållet. Sedan kom hon i en förnyad attack.

Ramlade

– Jag försökte springa och ta skydd bakom ett träd, men jag ramlade och älgkon sprang rakt över mig, berättar Albin.

Han klarade den otäcka händelsen relativt bra. Men en rejäl lårkaka lär det bli.

– Jag har funderat på vad som hänt om hon trampat av mig benet och jag blivit liggande ensam i skogen, säger Albin.

Var det en stor älgko?
– På det avståndet jag upplevde henne var hon djävligt stor, svarar Albin och skrattar.

Efter tumultet bar älgen iväg i sken, men när Jaktjournalen når Albin cirka en timme efter tumultet är det fast stånd igen.

– Jag ska in och försöka få tag i hunden. Jag har 360 meter till ståndet just nu, säger Albin.

Var rädd om dig!
– Det samma, svarar Albin.

Se hans dramatiska film nedan: