Annons
"Fel" lodjur kan ha fällts i jämtländsk skyddsjakt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan lodjur
Ett lodjur fälldes, men frågan är om det var rätt djur. Arkivbild: Gettyimages
”Fel” lodjur kan ha fällts i jämtländsk skyddsjakt

Länsstyrelsen i Jämtland sa ja till skyddsjakt på en lodjurshona med två ungar. Ett lodjur sköts, men nu misstänker länsstyrelsens personal att det är en vuxen hane som fällts.

– Det är svårt att avgöra kön på lodjur, så nu skickar vi in det till SVA för undersökning. Det är inte ovanligt att handjur smyger sig in i områden med föryngringar, säger Niklas Rumm, tillförordnad viltchef vid länsstyrelsen i Jämtland.

Det var en 29 december som länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på en lodjurshona med två ungar som uppehöll sig i ett område där Jovnevaerie sameby har vinterbete. Det är i skogar sydost om Östersund.

Skingrar renhjordarna

– Vi har inte hittat några kadaver efter renar. Men det finns en känd skadebild där renarna skingras och flyr till ett område med järnväg och väg. Kommer de dit blir situationen snabbt allvarlig, säger Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

”I området är faran och problematiken med järnvägen ett välkänt problem. Under 2018 drabbades vintergruppen av en sådan skada när uppåt 60 renar kördes på av ett tåg”, skriver länsstyrelsen i skyddsjaktsbeslutet.

På nyårsaftonen fälldes ett lodjur och vid besiktningen av kroppen väcktes tvivel om att det var honan eller någon av hennes två ungar som skjutits.

– Den initiala bedömningen som våra naturbevakare gjort, är att det är en hane. Den vägde 18 kilo vid besiktningen, säger Emma Andersson.

Ligger i en frys

Lodjuret skulle tillfalla markägaren, men efter ett par dagar hämtade länsstyrelsens personal kroppen.

– Vi är osäkra på lodjurets kön och därför ligger det nu i en frys och väntar på att vi ska skicka in det till SVA, säger Nicklas Rumm.

Jakten på lodjurshonan och hennes två ungar får pågå till den 13 januari.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!