Annons
Faunabro ska hjälpa ren och älg över E4 | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan faunabevakning
Tidigare har man varit tvungen att stänga av E4:an när en samby ska flytta sina renar. Men nästa år ska en faunabro finnas på plats. Foto: GettyImages
Faunabro ska hjälpa ren och älg över E4

Västerbotten ska få sin första faunabro, för att renar, älgar och rådjur ska kunna ta sig över E4 på ett säkert sätt.

Med förhoppningen att viltolyckorna ska minska så bygger nu Trafikverket två fanuabroar i Västerbotten, rapporterar SVT Västerbotten.

I höst väntar byggstart för den första bron utanför Djärkneboda, Robertsfors kommun.

– Vi har en sameby i området som har sin vinterbetesmark mot kusten och det är jätteviktigt att de kan passera. Tidigare har vi blivit tvungna att stänga av E4:an när de ska passera med sina hjordar, säger Pia Törrö, projektledare på Trafikverket, till Svt.

Kostnaden för bron är cirka 25 miljoner kronor. Den förväntas stå klar under nästa år.

Ekodukt i söder

En så kallad faunabro är just för att leda djur som renar, älgar och rådjur över vägen, medan en ekodukt ”binder ihop miljön” för djur och natur, och ska ge ett viltstråk över hårt trafikerade vägar.

Över E6 på gränsen mellan Hallands län och Västra Götalands län, byggdes Sveriges första Ekodukt (över befintlig väg). Den stod klar för djur att använda i juni 2018. Den totala kostnaden landade på cirka 80 miljoner kronor.

Med viltkameror har Trafikverket kunnat se hur älgar, dovhjort, rådjur och vildsvin använder sig av ekodukten. Men också småvilt som räv och hare använder bron.

Trafikverket ska kontinuerligt utvärdera utvecklingen kring ekodukten fram till 2023. Man kan enligt myndigheten se en viss minskning av trafikolyckor, men samtidigt säger de att det är för tidigt att dra några slutsatser.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!