Färre älgkalvar efter fjolårets varma sommar?

Förra årets extrema värme och torka kan ha gått hårt åt älgstammen. Från Värmland rapporteras om avsevärt färre kalvar.

Ett pilotprojekt med kameraövervakning av älgstammen i Värmland tyder på färre kalvar. Foto: Gettyimages

Värmlands Folkblad, VF, berättar i sin pappersupplaga att Jägareförbundet driver ett pilotprojekt med ett 30-tal åtelkameror som övervakar älgbeståndet norr om Karlstad.

Normalt har älgkorna 0,85 kalvar, men i år pekar bilderna i Jägareförbundets kameror på 0,3 kalvar per ko.

– Eftersom det är ett testprojekt kan man såklart ta det med en nypa salt, men jag kan säga att vi sett en halvering av antalet kalvar, säger Gunnar Glöersen till VF.

Tilldelningen redan klar

Den varma och torra väderleken i fjol antas ha medfört att älgkorna inte brunstade i normal omfattning. Nu är Gunnar Glöersen rädd för att jaktlagen skjuter för många älgar i höstens jakt.

– Jaktlagen har redan fått tilldelat hur mycket älg de får skjuta. Risken är bara att de råkar skjuta för mycket, så jag skulle råda till att vara uppmärksam på detta, säger Glöersen till VF.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, tycker att det är för tidigt att uttala sig om antalet kalvar. Hon säger till Värmlands Folkblad att det kan variera lokalt och att hon inväntar höstens jakt och älgrapporterna innan hon drar några slutsatser.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser