Färre älgkalvar efter fjolårets varma sommar?

Förra årets extrema värme och torka kan ha gått hårt åt älgstammen. Från Värmland rapporteras om avsevärt färre kalvar.

Ett pilotprojekt med kameraövervakning av älgstammen i Värmland tyder på färre kalvar. Foto: Gettyimages

Värmlands Folkblad, VF, berättar i sin pappersupplaga att Jägareförbundet driver ett pilotprojekt med ett 30-tal åtelkameror som övervakar älgbeståndet norr om Karlstad.

Normalt har älgkorna 0,85 kalvar, men i år pekar bilderna i Jägareförbundets kameror på 0,3 kalvar per ko.

– Eftersom det är ett testprojekt kan man såklart ta det med en nypa salt, men jag kan säga att vi sett en halvering av antalet kalvar, säger Gunnar Glöersen till VF.

Tilldelningen redan klar

Den varma och torra väderleken i fjol antas ha medfört att älgkorna inte brunstade i normal omfattning. Nu är Gunnar Glöersen rädd för att jaktlagen skjuter för många älgar i höstens jakt.

– Jaktlagen har redan fått tilldelat hur mycket älg de får skjuta. Risken är bara att de råkar skjuta för mycket, så jag skulle råda till att vara uppmärksam på detta, säger Glöersen till VF.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, tycker att det är för tidigt att uttala sig om antalet kalvar. Hon säger till Värmlands Folkblad att det kan variera lokalt och att hon inväntar höstens jakt och älgrapporterna innan hon drar några slutsatser.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼