Får fortsatt förtroende av Naturvårdsverket att bekämpa invasiva arter

Mårdhundsprojektet har fått grönt ljus av Naturvårdsverket att fortsätta arbetet med att bekämpa samtliga invasiva arter i landet.

Mårdhundsprojektet får fortsätta bekämpa invasiva arter i två plus två år till. Foto: Gettyimages

Ramavtalet som undertecknats gäller två plus två år fram till och med 2024 och nu inbegriper det samtliga invasiva arter. Från att sedan starten bara ägnat sig åt mårdhund har Mårdhundsprojektet utökats med art efter art, nu senast vattensköldpaddor.

Per-Arne Åhlén.

– Det känns naturligtvis kul att vi får fortsatt förtroende att utföra uppdraget. Egentligen är det länsstyrelsernas jobb men eftersom arterna vi hanterar är så pass små numerärt är det inte möjligt för varje länsstyrelse att bygga upp en egen organisation, säger Per-Arne Åhlén som är en av initiativtagarna till projektet.

I Mårdhundsprojektet i dag arbetar tio heltidsanställda, var av en fokuserar helt på minkförvaltningen. Minkförvaltningen är också den stora utmaningen framöver om man ska tro Per-Arne Åhlén,

– Jag ser gärna att vi i framtiden helt axlar minkförvaltningen. Det gäller att koppla ett nationellt perspektiv och framför allt skapa långsiktighet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼