Jaktnyheter

Får fängelse för falska anklagelser om tjuvjakt

Det värmländska paret ville ställa till problem för grannen och anmälde honom för tjuvjakt på varg. Men det blir de själva som straffas, för att de ljugit för polisen. Foto:

Tre månaders fängelse. Det blir straffet för den kvinna som anmälde sin granne för tjuvjakt på varg, med påföljd att hans hem stormades av polisens insatsstyrka. Anklagelsen var dock falsk. Nu har kvinnan och hennes make dömts för falsk tillvitelse.

"}}

Det var i maj 2020 som den 55-åriga kvinnans make ringde polisen och slog larm om ett pågående grovt jaktbrott. Anmälaren sade sig ha sett en man som han kunde namnge skjuta flera skott mot en varg i ett litet samhälle några mil norr om Karlstad.

Stormades i duschen

Inringaren ville vara anonym. Men polisen lyckades ta reda på vem han var via hans mobilnummer. Uppgifterna om den olagliga vargjakten bekräftades senare av anmälarens dåvarande fru, som också ringde in en anmälan.

Polisen ryckte ut, tillsammans med den regionala insatsstyrkan. Med dragna automatvapen stormade de den påstådda tjuvjägarens bostad.

”Vargjägaren” stod i duschen när polisen rusade in och tvingades duscha klart under bevakning. Sedan omhändertogs han för förhör.

Medan den påstådda tjuvjägaren förhördes och topsades gjorde polisen husrannsakan i hans bostad. Där togs mannens jaktvapen i beslag.

En påhittad historia

Men den illegala vargjakten var en påhittad historia. Det var jägarens grannar som anmält honom, för att ställa till problem.

Att anklagelserna mot mannen var ren bluff upptäcktes efter några timmar. Då kunde länsstyrelsens hundförare, med rovdjurstränad hund, konstatera att någon varg aldrig befunnit sig på platsen där den påstådda vargjakten skulle ha ägt rum.

Spårhunden kunde varken hitta några spår efter varg eller någon vargkropp i det utpekade området.

Åtalades för lögnerna

Den som falskeligen anger någon annan för ett grovt brott kan dömas till fängelse i upp till två år för falsk tillvitelse.

Eftersom det inte var första gången den utpekade tjuvjägaren utsattes för falska brottsanklagelser av grannarna startade polisen en utredning mot paret. Det ledde senare till att de åtalades och ställdes inför rätta. Utöver falsk tillvitelse, stod kvinnan även anklagad för att ha angripit en annan granne med ett basebollträ.

Döms till fängelse

Nu straffas 55-åringens make med villkorlig dom och dagsböter. För kvinnans del hade det kunnat stanna vid villkorligt i kombination med samhällstjänst. Men sedan hon vägrat acceptera en sådan dom straffas hon istället med tre månaders fängelse.

Paret ska även betala 21 300 kronor i skadestånd till grannen som fick sitt hem stormat av polisen. Grannen får även 20 000 kronor för kränkningen som den dramatiska polisinsatsen innebar.

I domen ingår även ett skadestånd på 9 400 kronor som den 55-åriga kvinnan ska betala till grannen hon slagit med ett basebollträ. Det uppger tidningen Svensk jakt.