Jaktnyheter

Får dödade i vargattack i Hälsingland

Minst fyra får är döda efter en vargattack i Växbo nordost om Bollnäs. Bild: Länsstyrelsen och Eniro, montage

En vargattack mot får upptäcktes på måndagen i Hälsingland. Minst fyra får har dött men fler är skadade.

– Sedan förra sommaren har det i området varit flera vargar från reviret Stagelåsen, som delas mellan Gävleborg och Västernorrland, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson.

Under måndagen gjorde människor i byn Växbo nordost om Bollnäs flera observationer av vargar. När djurägaren kom hem gjorde vederbörande en runda för att kolla till de cirka 100 får som betar i byn.

– Han hittade ett dött får och fick sedan fick hjälp av släkt och vänner och grannar att leta igenom beteshagen. Man hittade tre döda får till. Ytterligare minst två får har skador i halsar och nackar och erfarenheten är att sådana skador ofta är allvarligare än man tror när man bara tittar på fåren, säger Sone Persson.

Djurägaren fick under måndagen hjälp att sätta upp en mindre, provisorisk hage nära byvägen.

Utvandrade vargar

Tidigt på sommaren i fjol hittade Sone Persson vargskit på en väg. Avföringen kom från en varg född i reviret Stagelåsen.

– När snön kom på hösten blev en älg vargdödad och det visade sig vara två syskon, en hane och en tik från Stagelåsen som tog älgen. I januari blev hanen skjuten söder om Ockelbo, i licensjakten, berättar Sone Persson.

Därefter har det kommit många observationsrapporter om vargar i byarna mellan Bollnäs och Söderhamn. Nu är det konstaterat att ytterligare en avkomma från Stagelåsen konstaterats norr om Vallsta.

Sone Persson säger att föräldradjuren i Stagelåsen är konstaterade i den senaste inventeringen. Avkommorna som vandrar ur reviret verkar påfallande ofta välja samma vandringsstråk söderut.

Stängslet i hagen i Växbo är ett strömförande så kallat Flexinät.