Annons
"Fantastiskt jobb" av jägarna i björninventering | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
6 månader sedan björn
Jägare har samlat in merparten av spillningsproverna i björninventeringen i Jämtland och Västernorrland. Arkivbild: Gettyimages
"Fantastiskt jobb" av jägarna i björninventering
Cirka 5.700 prover har kommit in i den spillningsinventering av björnstammen som genomförts under hösten i Jämtland och Västernorrland. – Jägarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Lars Wiklund vid länsstyrelsen.
Inventeringen har genomförts mellan 21 augusti och sista oktober.I Jämtland har cirka 3.500 spillningsprover samlats in. Det är en minskning med 500 sedan förra inventeringen, 2015.– Vi fick snö i slutet av oktober och det gör att en del spillningshögar kan ha snöat över. Kanske försvann också bären i år snabbare än normal. Då minskar antalet spillningar. Men vi har fått ett bra underlag för att uppskatta björnstammen, säger Nicklas Rumm, handläggare på länsstyrelsen.Liksom tidigare är antalet inskickade prover från de västra delarna av Jämtland färre än i övriga länet.– Det är inte så märkligt eftersom de allra flesta spillningar hittas på vägar och i väster är vägnätet inte lika tätt. På kalfjället är det svårare att hitta björnskit, säger Nicklas Rumm.

”Superinventering”

I Västernorrland ökade antalet inskickade prover – från cirka 1.800 till 2.200.– Det blev en riktig superinventering med både bra spridning och täckning. Jag var orolig med tanke på coronasmittan, att det skulle vara svårt att nå ut till alla jaktledare som är nyckelpersoner och delar ut provkit. Men det har funkat jättebra och jägarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Lars Wiklund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland.Spillningsinventeringen är direkt avgörande för hur stora tilldelningarna blir i licensjakten. Resultatet av inventeringen i Jämtland och Västernorrland kommer att presenteras under senvåren, försommaren.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!