Jaktnyheter

Fantastisk säsongsfinal för Emil och unga Lyxa

Emil Åberg, hans 18 månader gamla finnstövare Lyxa och den fina lodjurshanen. Foto: Privat

Efter tragedin med hamiltonstövaren Drilla, som Emil Åberg tvingades bära ut på gården och avliva, slutar nu årets jaktsäsong i ren lycka för den unge jägaren. I februari tog hans nya finnstövartik Lyxa två ettor på räv på jaktprov - och nu har den unga tiken också fått driva fram sitt första lodjur till skott.

"}}

– Jag är så djävla tacksam för hur den här säsongen slutar, säger en strålande glad Emil.

Jaktjournalen har berättat om Emil Åberg och hans hårda prövning när hans hamiltontik Drilla fick oförklarliga krampanfall.

På veterinärs inrådan bar han ut sin älskade jakthund på gården och sköt henne. Agria vägrade betala för hunden och det var en tung tid – se länken nedan.

Succé

Men nu har tråkigheterna förbytts i lycka. Under februari månad startade Emil och hans nya finnstövartik, idag 18 månader gamla Lyxa, på två öppna jaktprov.

Det blev succé. Lyxa drev ihop två förstapris på räv.

Sedan hade Emil en målsättning kvar för säsongen: Att det skulle skjutas lodjur för Lyxa.

Och så blev det på onsdagen.

Erfaren hund på slagen

– Vi hade en synobservation tidigt en morgon på ett lodjur mellan Heby och Tärnsjö. Eftersom Lyxa aldrig varit i kontakt med lodjur lät jag jaktkompisen släppa sin erfarna, 6,5 år gamla finnstövare, som jobbade en halvtimme med slaget innan den reste lodjuret uppe i ett brant och klippigt berg, berättar Emil.

Lodjuret hade legat och solat uppe på en sten när finnstövaren kom fram.

Ganska snart passerade det drivna lodjuret bara 100 meter från Emil. Då gick han dit och peppade Lyxa på att ta sig an spåret – innan den äldre stövaren kommit dit.

– Hon satte av i en väldigt fart – hon är ung och har mycket spring i benen, konstaterar Emil.

Hörde hela drevet

Lyxa började driva för fullt och Emil och de andra jägarna kunde höra hela drevet.

– Det var otroligt spännande och härligt att höra två två stövare på fullt drev.

Efter 35-40 minuter kom lodjuret ut på en väg framför en passkytt, som höll i bra och fick bytet kvar på platsen.

– Det hade gått så väldigt lugnt och fint – katten bara kom upp på vägen i lugnt tempo och Lyxa låg en minut efter. Den äldre stövaren kom efter ytterligare en minut senare, berättar Emil.

”Så djävla tacksam”

Han släppte sin unghund på spåret för att vara säker på att hon inte förstörde jakten med att plocka upp en räv i området – och för att den erfarna stövaren skulle få jobba i fred på slagen.

Nu funkade planen perfekt. Lyxa gick inte på drevskallen från den andra hunden, utan peppades på spåren av sin husse och har säkert förstått att lodjur är ett vilt som uppskattas.

– Jag är så djävla tacksam för hur den här säsongen blev. Först tog hon två ettor på jaktprov och sedan blev det precis som jag drömt om, att hon skulle få avsluta säsongen med ett lodjur också, säger Emil.

Ingen sömn

Avsluta säsongen, förresten, det är inte riktigt sant. Ännu återstår lodjur i licensjakten och trots att Emil befinner sig på nattskift på Sandvik när intervjun görs på torsdagskvällen, hoppas han att det ska finnas ett bra uppslag på fredagsmorgonen.

Finns det lodjursobservationer tänker han åka direkt till jakten – utan att sova.

– Jaktsäsongen är snart slut – då gäller det att passa på. Vila kan jag göra sedan.

Lodjuret som sköts för Lyxa och den andra finnstövaren var en hane som vägde 21,3 kilo.