Ett förbund ska stå på jägarnas sida!

När regeringen beslutade om att tillåta mörkersikten gjorde Tidningarnas telegrambyrå, TT, en artikel om ärendet. I artikeln berättade Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa att förbundet avrått regeringen från tillståndet.

Foto: Per Jonson

– Vi har sagt att vi inte är beredda att medverka till att den här tekniken blir fri, för vi känner inte till vilka risker det finns för misstag, säger förbundsjuristen Ola Wälimaa till TT.

Sedan berättar han om en dödsolycka i Norge där ett termiskt sikte var inblandat.

Det pratas mycket om att ge jaktmotståndarna argument mot jakten, och om inte det där var ett lysande argument så vet jag inte vad som är det.

Sura fackgubbar blir aldrig nöjda

Mitt första riktiga jobb var på en liten pulverlackeringsfirma. Vi var några grabbar, knappt 20 år gamla, som jobbade natt i privata kläder knappt utan någon skyddsutrustning alls. Efter skiftet såg vi ut som tvättbjörnar med färg i hela ansiktet och i flera dagar var snoret i den färgkod man senast lackat.

Mitt andra jobb var i kemisk industri. Jag fick fina skyddskläder och verktyg, hade jättebra arbetstider och raster, och bra lön. Men de sura fackgubbarna på fabriken var aldrig nöjda. De satt i förhandlingar om att jobben skulle bli ännu säkrare, rasterna ännu längre och nog borde vi ha gratis frukt! Med minnet av silvermetallic snor tyckte jag allt var lite fånigt.

Möts i kompromissen

Några år senare förstod jag att det var en påhittad dragkamp. Fackets roll var att in absurdum kämpa för arbetarna och arbetsgivarens roll var hålla lönsamheten uppe. Ingen trodde nog riktigt på sin egen argumentation, men efter lyckad förhandling blev kompromissen ganska bra.

Hårda förhandlare och självgranskare

Inom jakten finns det många intressenter. På ena sidan finns lantbrukar- och miljöorganisationer som till varje pris ska ha sin vilja igenom – de viker inte en tum. Och på andra? Ja, där problematiserar vi enskilda jägares krav och bjuder på argument för att begränsa mörkersikten. Eller ”militärliknande vapen” för den delen.

”För jakten till varje pris”

Jaktjournalens skribent Robin Carlander tar i senaste numret upp en problematik med mörkersikten. Som en fristående jakttidning har vi som mål att belysa alla sidor. Men som förbund måste uppgiften mer likna den lokala fackklubbens – för jakten till varje pris. Ordningsväsendet har ansvaret för säkerheten och myndigheterna för viltet.

För att inte tala om det personliga ansvaret som varje jägare har.

Önskar sådana citat från rovdjursvärnare

Förbundsjuristen bjuder TT på ytterligare ett citat angående jaktolyckan i Norge.

– En jägare sköt ihjäl en jaktkamrat i tron att det var en räv. Jaktkamraten låg ner på marken och blev då skjuten i huvudet, säger han.

Tänk om rovdjursvärnare kunde bjuda på så fina citat om rovdjursproblematiken.

Då hade vårt jobb varit lätt.

(Denna ledare publicerades i nummer 6 av Jaktjournalen 2019.)

Daniel Sanchez
Chefredaktör

 

Här ger Svenska Jägareförbundet svar på ledaren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼