En vargattack mot får på Åland räckte för skyddsjakt

På Åland räckte det med en vargattack mot en fårbesättning för att myndigheterna skulle besluta om skyddsjakt.

En vargattack i början av oktober ledde till skyddsjakt på Åland. Karta: Google maps

Det var i början av oktober som sex får hittades döda i en beteshage i Boda by i Hammarland, rapporterar Yle. Två får var så skadade att de avlivades.

De finska myndigheterna skickade bilder på fårens skador till svenska Viltskadecenter och där fastslog man att varg stod bakom attacken.

Vill agera fort

Man tror att två vargar gick via isen och tog sig in på Åland vintern 2018. Ett får dödades i juni samma år.

Vargattacken i oktober är den andra på ön och myndigheterna beslutade om skyddsjakt som pågår just nu.

– Vi vill inte vänta på att flera incidenter ska inträffa. Vi vill agera så fort som möjligt, men det är inget lättvindigt beslut vi fattat, det är många parametrar att ta ställning till och vi måste komma ihåg att vargen är en skyddad art, säger näringsminister Camilla Gunell till Yle.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
ANNONS ▼

Annonser