En vargattack mot får på Åland räckte för skyddsjakt

På Åland räckte det med en vargattack mot en fårbesättning för att myndigheterna skulle besluta om skyddsjakt.

En vargattack i början av oktober ledde till skyddsjakt på Åland. Karta: Google maps

Det var i början av oktober som sex får hittades döda i en beteshage i Boda by i Hammarland, rapporterar Yle. Två får var så skadade att de avlivades.

De finska myndigheterna skickade bilder på fårens skador till svenska Viltskadecenter och där fastslog man att varg stod bakom attacken.

Vill agera fort

Man tror att två vargar gick via isen och tog sig in på Åland vintern 2018. Ett får dödades i juni samma år.

Vargattacken i oktober är den andra på ön och myndigheterna beslutade om skyddsjakt som pågår just nu.

– Vi vill inte vänta på att flera incidenter ska inträffa. Vi vill agera så fort som möjligt, men det är inget lättvindigt beslut vi fattat, det är många parametrar att ta ställning till och vi måste komma ihåg att vargen är en skyddad art, säger näringsminister Camilla Gunell till Yle.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼