Ellinor fällde sista björnen i licensjakten i norra Dalarna

Återigen blev det familjen Spånberg som avslutade årets licensjakt på björn i norra Dalarna. Den här gången var det Ellinor som fick skjuta.

Ellinor Spånberg, här med plottiken Plotta, avslutade årets licensjakt på björn i Dalarna. Bild: Privat och Google maps

Jalle och Ellinor Spånberg är ett äkta par och tillsammans äger de plotthunden Plotta. Och så äger Ellinors son, Jimpa Lindberg kullsyskonet Rambo.

– Vi fick in en synobs av en björn i Grövelsjön och kunde släppa på hundarna 20 minuter efter att björnen passerat över en väg, berättar Ellinor.

Bakpass

Under hösten har björnar som familjen jagat tenderat att komma i bakspåren i drevlöpan. Så blev det den här gången också.

– Det gick runt kanske 1,5 timmar i Frönberget och sedan kom det i baklöpan och jag gick ned i knästående och gjorde mig beredd. Den markerade bra i första smällen och efter ett par stoppsmällar blev den kvar, berättar Ellinor.

Det visade sig vara en hanbjörn på 93 kilo.

Tradidion

– Det var extra roligt eftersom jag 2015 sköt mitt första vilt, en björn på 92,5 kilo, för Plotta och Rambo när de var unghundar, säger Ellinor.

Det har blivit tradition att familjen Spånberg avslutar björnjakten i Dalarna. I år blev det den sista björnen i norra Dalarna och den näst sista totalt i länet.

– Det är nog tio år som vi fällt den sista björnen i licensjakten, säger Ellinor.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kronhjort tjuvskjuten på Mikaels mark

Någon gång mellan klockan ett i natt och sju natten mot lördagen tjuvsköt någon en kronhjort på Mikael Anjous jaktmark nordost om Vimmerby. Men tjuvjägarna kan åka fast – det finns vittnen som kan ha sett dem.
ANNONS ▼