Jaktnyheter

Ekberg skarpt kritisk mot Swedish Game Fair

Thomas Ekberg, infälld till höger, kritiserar Torbjörn Larsson, för att han inte betalar tillbaka pengar till dem som betalat för deltagande vid mässan Swedish Game Fair. Foto: Mikael Moilanen och privat, montage

Jägarprofilen Thomas Ekberg går till hård attack mot mässan Swedish Game Fair och mässgeneral Torbjörn Larsson. Ekberg vill ha tillbaka de drygt 30.000 kronor han betalt för en monter.
- Jag har kontaktat en advokat och överväger att skicka ärendet till kronofogden, säger Ekberg.

"}}

Jaktjournalen har berättat om jaktbutiksägaren Håkan Andersson i Vimmerby, som kräver tillbaka 19.300 kronor av Swedish Game Fair. Mässan kan inte arrangeras på grund av pandemin och har flyttats två gånger.

Nu är planen att mässan blir av våren 2022.

Koncernbidrag

Endast ett jaktföretag i Östergötland har nått en överenskommelse med Swedish Game Fair och fått en kreditfaktura motsvarande 40.000 kronor av mässbolaget.

– Jag tycker det är otroligt gjort av en person som leder den största jägarorganisationen i Sverige och driver den största jaktmässan. Jag förstår inte att han ens vågar. Han har inga pengar att betala tillbaka, säger han. Men han har ju inte byggt någon utställning, så pengarna som utställarna betalt måste ju finnas kvar, säger Thomas Ekberg.

Av årsredovisningarna för Torbjörn Larssons bolag framgår att bolaget som driver Swedish Game Fair-mässan lämnat 1.644.000 kronor i koncernbidrag till ett annat av Tobjörn Larssons bolag, moderbolaget Nortuna Herrgård AB.

Thomas Ekberg menar att Torbjörn Larsson istället hade kunnat betala tillbaka pengar till många mindre handlare och företagare inom jaktbranschen som nu lever under svåra förhållanden i den pågående pandemin.

”Jag överlever…”

– Jag har själv en liten mässa som jag tvingats ställa in. När det gäller den har jag betalat tillbaka alla pengar och är inte skyldig någon en enda krona. Jag överlever utan mina drygt 30.000 kronor, men det är värre för andra små handlare, säger Thomas Ekberg.

– Om bolaget nu är tömt på pengar, så anser jag att han är på ekonomiskt obestånd. Hur ska han kunna bygga en mässa om det inte finns några pengar? tillägger Ekberg.

Tobjörn Larsson vänder sig emot att Ekberg pekar på hans roll som mässgeneral och ordförande i Svenska Jägareförbundet.

– Jag har aldrig använt min roll i Jägareförbundet i samband med mässorna, säger Torbjörn Larsson.

Förklarar koncernbidraget

Han förklarar också varför han tagit pengar, drygt 1,6 miljoner kronor, ur bolaget som driver Swedish Game Fair och flyttat över till moderbolaget, Nortuna Herrgård AB.

– Det är olyckligt när man inte ser helheten i en resultat- och balansräkning. Alla kostnader för löner, kontor, resor och andra kostnader för att driva projektetet med mässan, betalas via bolaget Nortuna Herrgård AB. Swedish Game Fair har inga anställda. Det är därför pengarna förts över som koncernbidrag, säger Torbjörn Larsson.

Han uppger att statens beslut med anledning av pandemin har kostat Swedish Game Fair miljontals kronor.

– Vi försöker rädda den investering som alla inblandade gjort. Alternativet hade varit att ställa in betalningarna och försätta bolaget i konkurs, men för mig finns inte det på kartan, säger Torbjörn Larsson.

Ordet ”pandemi” tillagt

Håkan Andersson, som driver jaktbutik i Vimmerby och vill ha tillbaka 19.300 kronor av Swedish Game Fair, har funnit att texten om force major-klausulen för Swedish Game Fair har ändrats.

– Ordet pandemi fanns inte med i texten på hemsidan, när man informerade om mässan. Det dök upp i mejl från Torbjörn Larsson när jag skickat en faktura för att få tillbaka mina 19.300 kronor, säger Håkan Andersson.

Torbjörn Larsson bekräftar att ordet pandemi skrivits in i klausulen på senare tid.

– Det är någonting vi utvecklat med våra jurister under resans gång, bara för att det ska vara tydligt. För oss är det ingenting konstigt, eftersom vi investerat i mässan under två år och alla eventuella intäkter ska komma från besökarna. När staten då stänger ned på grund av pandemin är alternativen att sätta bolaget i konkurs eller försöka leverera mässan som vi lovat, säger Torbjörn Larsson.