Jaktnyheter

Ekberg grundar ny jägarorganisation

Thomas Ekberg (med dottern Elvira på bild) grundar ny jaktorganisation. Foto: Mikael Jägare

I senaste poddavsnittet av "På Dianas stigar med Ekberg och Jägare”, avslöjar profilerna att man startar en ny och oberoende intresseorganisation för att värna om jakten framtid. Jaktkortet, löshundsjakten och paragraf 28, är några av de frågor de kommer fokusera på.
- Vi kommer genom etappmål närma oss de tunga frågorna som berör jaktens framtid, säger Thomas Ekberg.

I senaste poddavsnittet av \"På Dianas stigar med Ekberg och Jägare”, avslöjar profilerna att man startar en ny och oberoende intresseorganisation för att värna om jakten framtid. Jaktkortet, löshundsjakten och paragraf 28, är några av de frågor de kommer fokusera på.
- Vi kommer genom etappmål närma oss de tunga frågorna som berör jaktens framtid, säger Thomas Ekberg.

"}}

Organisationen har arbetsnamnet Föreningen Sveriges jägare – för jakten och jägarens framtid, och i början av juni har de sitt första styrelsemöte.

– Vi är väldigt långt gånga men jag vill inte gå ut med allt för mycket innan vi har allting klart med styrelse och protokoll. Då kommer vi kunna presentera en tydligare plan över vad vi ska göra, säger Thomas Ekberg till Jaktjournalen.

I dagsläget vill han inte avslöja mer om vilka som kommer att ingå i styrelsen.

Organisationen är tänkt som ett komplement, eller stöd till Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Fler organisationer krävs för att vinna mark i jaktliga frågor framöver, menar Ekberg som i 10-15 år har funderat på att starta ett eget förbund.

– Det som gör att vi på jägarsidan står oss slätt är att vi har 300.000 åsikter och inte kan samsas. Att slå ihop nuvarande organisationer är en önskedröm men ”mission impossible”. Det skulle ta så lång tid att vi då hunnit bli av med jakten, men vi kommer absolut stödja Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund, säger Thomas Ekberg.

Genom att vinna små delmål ska de närma sig de stora frågorna, enligt Ekberg. Ett exempel är ”liberalisering” av paragraf 28:

– Går man ut hårt och säger att vi inte ska ha någon varg, då kan man hälsa hem. Men vi ska kunna skydda vår familj och våra tamdjur och skjuta en varg som kommer in på vår gård utan att hamna i fängelse eller bli av med våra licenser, tills det är bevisat att något brott inte begåtts, säger han.

Kollektivavtal på eftersöksersättning

En annan viktig fråga är jaktkortet.

– Visst kan vi betala 400 kronor för ett statligt jaktkort om vi visste att pengarna går tillbaka till det som gynnar jakt. Nu kan jaktfientliga organisationer söka bidrag. En annan sak är eftersöket, om man tänker efter är det vi som betalar tillbaka till oss själva, säger han och fortsätter.

– Om jägaren åker ut och lägger en ett halv dygn på eftersök, så får man en spottstyver i lön för det. Pengar från jaktkortet. Vi betalar tillbaka till oss själva för den samhällsnytta vi gör. Det ska vara kollektivavtal på det. En rörkrökare åker inte ut en söndag och byter en värmepanna för 480 kronor.

Man behöver inte vara så många för att ändå kunna påverka, menar han. Svenska rovdjursföreningen har färre än 4000 medlemmar och kan ändå påverka i flera grupper och få medieutrymme.

Viktigt bevara löshundsjakten

Efter sitt avslöjande i podden På Dianas stigar av Thomas Ekberg och Mikael Jägare, har de mötts av en stor mängd positiva reaktioner, berättar han.

– Många hör av sig och vill gå med direkt och det känns helt fantastiskt. Vi jobbar inte för oss själva utan för våra barnbarn, för att ha kvar jakten i framtiden. Jakt med lös hund är till exempel en fråga vi måste ta tag i ganska fort. Vi är snart unika i Europa om att ha det och bevarandet är en jätteviktig fråga. Vårt motto är att vi ska lyssna på våra medlemmar, säger Thomas Ekberg.

Föreningen ska vara obunden politiskt och inte söka några statliga bidrag, för att inte bakbindas av det.

­– Vi kommer inte ha samma ekonomi som de andra förbunden och vi kommer ta betalt för det arbete vi gör. Men det kommer inte vara några konsultarvoden som skenar eller flådiga kontor. Vi ska kunna visa upp vart varenda krona går!