Jaktnyheter

Ekberg får kalla handen för idén om Sveriges Jägarråd

Thomas Ekberg och Föreningen Sveriges Jägare för inte med sig de andra jägarorganisationerna på idén om ett Sveriges Jägarråd. Foto: Gettyimages och privat, montage

Thomas Ekberg och Föreningen Sveriges Jägare får inget gehör från de andra jägarorganisationerna om samarbete i Sveriges Jägarråd.

"}}

– Jag förstår inte varför de inte vill samarbeta, säger Thomas Ekberg.

Jaktjournalen har berättat att Föreningen Sveriges Jägare bjöd in alla organisationer som har ett brukarperspektiv på jakt- och jägarfrågor till samarbete i Sveriges Jägarråd.

Tanken var att träffas några gånger per år och lägga upp taktiken i viktiga frågor. Nu står det klart att uppslutningen på jägarsidan blir svag.

”Orättvist”

– Vi, viltmästarförbundet och internationella organisationen CIC har sagt ja. Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund vill inte vara med. Jag tycker det är orättvist mot den svenska jägarkåren om vi inte kan ena oss och jobba tillsammans, säger Thomas Ekberg.

Han finner det meningslöst att gå vidare med idén om jägarrådet just i nuläget.

– Jag hoppas att vi kan ta ett omtag i frågan. Det måste ju vara jättebra om vi kan samverka frågorna. Självfallet handlar det inte om att de enskilda organisationerna ska förlora sin suveränitet eller att vi ska skapa en massa byråkrati, säger Thomas Ekberg.

”Fungerar jättebra”

Peter Eriksson är ordförande i Svenska Jägareförbundet och förklarar varför organisationen han leder säger nej till förslaget.

– Jag tror att vi är starkare om föreningarna jobbar var för sig och kan komplettera varandra. Jag gillar inte stora organisationer där man ska ska försöka driva gemensamma frågor. Men vi ska stötta varandra och vi träffas ju regelbundet i jägarorganisationerna. Det tycker jag fungerar jättebra, säger Peter Eriksson.