Jaktnyheter

Uppdaterad: Nytt vargangrepp i Skåne

Länsstyrelsen Skåne utreder ett nytt misstänkt vargangrepp mot tamdjur. Foto: Getty Images.

Vargar fortsätter att ställa till det för Skånes djurägare. I dag inträffade ytterligare ett angrepp. Den här gången på nötdjur.

Länsstyrelsen i Skåne fattade efter upprepade vargattacker mot tamdjur inom Linderödsreviret beslut om skyddsjakt. Knappt hann dock bläcket torka på det beslutet innan det överklagades av vargvärnare.

De fick sedan rätt i domstol på grund av att en genetiskt viktig varg riskerade att skjutas. Skyddsjakten blev därmed inställd.

Bara timmar efter det att Jaktjournalen rapporterat om de olika turerna så är nu länsstyrelsens personal på väg ut för att besiktiga ett nytt misstänkt angrepp i kärnan av reviret.

  En djurägare har rapporterat att en kviga dödats och att hans övriga djur sprängt staketet. Eftersom vi inte varit på plats kan jag inte säga mer just nu men om djurägaren inte misstänkt varg hade denne knappast ringt oss, säger vilthandläggare Kajsa Söder på Länsstyrelsen Skåne.

Bekräftad attack

Angreppet kunde vid 16-tiden på onsdagen bekräftas av Kajsa Söder.

Vi har konstaterat att en kviga dödats av varg. När vi lämnade platsen saknade djurägaren fortfarande fem djur som rymt. Vi har tagit DNA-prover som nu skickas på akutanalys och vi räknar med svar inom fem arbetsdagar, säger hon till Jaktjournalen.

Hon kan i nuläget inte säga hur vida det nya angreppet kommer att leda till ett nytt skyddsjaktbeslut. Men Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten, sa på onsdagsförmiddagen till Jaktjournalen att det kommer att komma ett sådant om ett nytt angrepp skulle bekräftas.

– Vi respekterar naturligtvis domstolens beslut om den senaste skyddsjakten. Men sker det fler attacker centralt i reviret måste vi besluta om skyddsjakt, sa Nils Carlsson.