Jaktnyheter

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Fem vargattacker har hittills i sommar inträffat i Västra Götalands län. Arkivbild: Gettyimages
Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
Nelly Grönberg är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland och kan inte dra sig till minnes att så många vargattacker inträffat i Västra Götaland på så kort tid – från 20 juni till 3 juli. Men någon skyddsjakt är inte aktuell. – Det här är inte roligt alls. Men vi kan inte bevilja skyddsjakt på vargar som är på vandring. Då är det inte säkert att vi skjuter rätt varg. Lagstiftningen är klar på den punkten, det måste vara en skadegörande individen som skjuts, säger Nelly Grönberg till Jaktjournalen.

Fem attacker

Här har vargattackerna inträffat: * Lidköping, på gränsen till Grästorp, 11 får dödade * Alingsås, Ödenäs, 5 får dödade * Mullsjö, 1 får dödat. * Ulricehamn, Hökerum, 24 får dödade i två attacker

Två attacker av samma varg

– Jag har idag fått besked om att vargen som dödade får i Alingsås 24-25 juni, är samma varg som dödade 20 får i Tiveden i Örebro län den 10 maj. DNA visar att det är en varg född i Tönsenreviret söder om Bollnäs i Hälsingland. Den individen bör man nog hålla koll på i framtiden, säger Nelly Grönberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21