Döda vildsvin flöt i land i Danmark – undersöks inte

Fem döda vildsvin har flutit i land i Danmark. De kommer inte att testas för afrikansk svintest.

Fem döda vildsvin har hittats i Danmark. De har flutit i land. Arkivbild: Gettyimages

Jordbruksaktuellt citerar danska medier och berättar att det första döda vildsvinet flöt i land i Danmark i söndags. Sedan dess har ytterligare fyra döda vildsvin kommit in med vattnet från havet.

– Vi undersöker inte för afrikansk svinpest, för om det är det, då betyder det att vi har ett utbrott. Och vi kan inte förklara för utlandet att det inte är danskt. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Stig Mellergaard som är chefskonsulent vid Fødevarestyrelsens Djurhälsokontor, till TV2/Fyn, skriver Jordbruksaktuellt.

Ett land där afrikans svinpest konstateras får inte exportera fläskkött.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼