Jaktnyheter

DNA från norsk varg i tre angrepp i Kalmar län

Länsstyrelsen i Kalmar län vet nu att det är den norska invandraren G93 som ligger bakom i alla fall tre av de fyra senaste angreppen i länet, men nu kan vargen redan var på väg vidare norrut. Foto: Gettyimages.

Länsstyrelsen i Kalmar län har knutit den norska vargen, kallad G93 till tre av fyra angrepp i länet. Skyddsjakten är tills vidare stoppad av förvaltningsrätten.

Det ser ut som om den genetiskt viktiga vargen G93 är en kringstrykande skadegörare. De senaste DNA-svaren visar att han nu också knyts till tre av fyra angrepp på tamboskap i Kalmar län. Vid det fjärde angreppet fanns inte tillräckligt med saliv för att kunna ge ett korrekt svar, rapporterar Oskarshamns-tidningen.

Redan innan vargen vandrade in i Kalmar län har den angripit tamboskap både i Halland, Kronoberg och Skåne. Där har fem attacker kunnat bindas till den här individen och nu är det alltså tre till. Dessutom har ytterligare ett par angrepp skett i södra Sverige där myndigheter misstänker samma varg ligger bakom.

Enligt uppgifter till Oskarshamns-tidningen skedde det sista angreppet i länet i Mönsterås för en dryg vecka sedan och därefter har varg observerats i Västerviks kommun längst norr ut i Kalmar län. G93 kan alltså eventuellt redan lämnat länet innan länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut behandlats klart av förvaltningsrätten i Luleå. Det var för Rovdjursföreningen som överklagade jakten.