Det var varg från Gävleborg som attackerade får i Örebro län

Det var en ung vargtik från Gävleborg som orsakade att 20 får dog i en beteshage i Örebro län för drygt en vecka sedan.

Det var varg från Gävleborg som dödade får i Örebro län förra helgen. Bilden är tagen vid en annan vargattack. Foto: Mikael Moilanen

Attacken inträffade i den södra delen av Örebro län förra helgen. 20 får dödades eller fick avlivas på grund av skador.

Området ligger strax utanför det så kallade Tivedenreviret, som samhället skapade när två vargar med finsk-ryskt påbrå flyttades från Norrbotten till Tiveden vårvintern 2013.

Nu har länsstyrelsen i Örebro fått svar på DNA-proven som togs på fåren som attackerades förra helgen.

Sexkilos lamm

– Svaren visar att det är en ung tik från Tönsenreviret i Gävleborg som stått bakom attacken. Jag tänkte direkt att det måste röra sig om en ung varg, eftersom det var så många skadade får. Det fanns till och med sexkilos lamm som skadats men inte blivit ihjälbitna, säger Per Ahlqvist, naturbevakare vid länsstyrelsen i Örebro.

Tönsenreviret har ersatt det gamla Lingboreviret i Gävleborg.

Hagen i Örebro har så kallat rovdjursavvisande stängsel, som uppfyller myndigheternas krav. Man vet inte hur vargen tog sig in till fåren.
Betesmarken går nu inte att använda.

– Det är viktigt att bryta vargens beteende och tömma hagen på får. Handlar det om en varg på vandring så kan hon lämna området och gå vidare, säger Per Ahlqvist.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼