Det var varg från Gävleborg som attackerade får i Örebro län

Det var en ung vargtik från Gävleborg som orsakade att 20 får dog i en beteshage i Örebro län för drygt en vecka sedan.

Det var varg från Gävleborg som dödade får i Örebro län förra helgen. Bilden är tagen vid en annan vargattack. Foto: Mikael Moilanen

Attacken inträffade i den södra delen av Örebro län förra helgen. 20 får dödades eller fick avlivas på grund av skador.

Området ligger strax utanför det så kallade Tivedenreviret, som samhället skapade när två vargar med finsk-ryskt påbrå flyttades från Norrbotten till Tiveden vårvintern 2013.

Nu har länsstyrelsen i Örebro fått svar på DNA-proven som togs på fåren som attackerades förra helgen.

Sexkilos lamm

– Svaren visar att det är en ung tik från Tönsenreviret i Gävleborg som stått bakom attacken. Jag tänkte direkt att det måste röra sig om en ung varg, eftersom det var så många skadade får. Det fanns till och med sexkilos lamm som skadats men inte blivit ihjälbitna, säger Per Ahlqvist, naturbevakare vid länsstyrelsen i Örebro.

Tönsenreviret har ersatt det gamla Lingboreviret i Gävleborg.

Hagen i Örebro har så kallat rovdjursavvisande stängsel, som uppfyller myndigheternas krav. Man vet inte hur vargen tog sig in till fåren.
Betesmarken går nu inte att använda.

– Det är viktigt att bryta vargens beteende och tömma hagen på får. Handlar det om en varg på vandring så kan hon lämna området och gå vidare, säger Per Ahlqvist.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼