Det var inte människa som dödade vargen som hittades i Västmanland

Det låg inget brott bakom den varg som på påskafton påträffades död i en strandkant i Västmanland. Biträdande statsveterinären Henrik Uhlhorn tror att det kan ha handlat om en revirstrid.

Det var en vuxen varg, som kan ha dödats i revirstrid. Foto: SVA

– Poliserna som kallades till platsen tyckte sig se skottskador. Men det fanns skottskador utan vargen har dött en naturlig död. Den kan ha drunknat, säger miljöåklagare Lars Magnusson.

Det var på påskaftonen som en privatperson slog larm till polisen om en död varg som låg i strandkanten vid en sjö mellan Fagersta och Skinnskatteberg.

Förundersökning om grovt jaktbrott inleddes. Men nu visar alltså SVA:s obduktion att vargen inte dödats av någon människa och därmed lägger Lars Magnusson ned förundersökningen.

Revirstrid?

På SVA var det biträdande statsveterinären, Henrik Uhlhorn, som genomförde obduktionen.

– Förmodligen har den druknat. Den har skador på bakkroppen, som sannolik är bitskador. Något annat djur, som har lika stora tandavtryck som den döda vargen, har bitit den. Det kan vara en annan varg. Sedan är den krävd av vätska i lungorna, säger Henrik Uhlhorn.

Han tänker sig att vargen varit i slagsmål med en annan varg, trillat över iskanten och drunknat.

– Det är en möjlighet, att den varit i slagsmål med en annan varg. Den hade inte legat i vattnet speciellt länge, säger Henrik Uhlhorn.

Det var en hanvarg som Henrik Uhlhorn bedömer var vuxen.

– Den hade inte slitna tänder och därför tror jag att den var relativt ung.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼