Jaktnyheter

Det var den finsk-ryska vargen som sköts söder om Kiruna

Det var vargen som vandrat in från Finland-Ryssland som länsstyrelsens personal sköt från helikopter strax söder om Kiruna för snart två veckor sedan. Arkivbild: Gettyimages

Det var vargen med finsk-ryska vargen som sköts under skyddsjakten söder om Kiruna nyligen. Idag kom analyssvaren på vävnadsprover som tagits på den skjutna vargen.

– Vi har grupperat den som en varg från Finland-Ryssland, säger Mikael Åkesson, genetiker på Grimsö viltforskningsstation, till Jaktjournalen.

Det rådde förvirring kring vilken vara som skjutits eftersom länsstyrelsen plötsligt fick analyssvar på varg urin som visade att det också fanns en skandinavisk varg i området.

Naturvårdsverket öppnade för att vargen eventuellt skulle flyttas ned till vargkolonin i Mellansverige, men enligt Jordbruksverkets regler krävdes i så fall att vargen först sövdes och vaccinerades och sedan övervakades i Norrbotten under fyra månader.

Vid 22-tiden fredagen den 30 oktober blev dock situationen akut. En varg hade tagit sin in bland renarna i området och länsstyrelsen fattade omedelbart beslut om skyddsjakt.

På lördagsmorgonen sköts vargen från helikopter av länsstyrelsens egen personal.

Andra vargen försvunnen

Enligt insatta bedömare, som Jaktjournalen talat med, kunde den skjutna vargens vikt, 51 kilo, tyda på att det var en varg som varit på vandring ett par säsonger och därför kunde antas komma från den skandinaviska populationen.

Men den hypotesen var alltså felaktig. Det var vargen med finsk-ryska gener som fälldes söder om Kiruna.

Den skandinaviska varg, som fortfarande lever och som de drabbade samebyarna också sökt skyddsjakt på, har inte gått att lokalisera.

– Vi har blidväder och ingen spårsnö överhuvudtaget, säger en renägare till Jaktjournalen.