Annons
Det tog 26 år innan Håkan fick sitt livs älg | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 månader sedan älgjakt
Håkan Fransson har skjutit en elvataggare tidigare. I år kom hans livs älgtjur. Foto: Roland Heldestad
Det tog 26 år innan Håkan fick sitt livs älg
Det tog 26 år innan Håkan Fransson äntligen fick en riktig stortjur. Den största hornkronan i modern tid i laget, vittnar äldre jaktkompisar om.
Håkan Fransson från Hallstavik jagar sedan 1990-talet i Byssträsk-Batunäs VVO i Västerbotten och deltar som passkytt. – Jag och en till passkytt satt ute på en smal myr, 150 meter från varandra. Hundföraren gick förbi oss och gick upp och satte sig och fikade. Så vi trodde att det var lugnt, berättar Håkan.

Tog en kopp kaffe

Han tog också en kopp kaffe, men när han vred på huvudet kom plötsligt den fina älgtjuren ut från området som man jagade. – Han gick emot den andra passkytten och jag förvarnade honom lite försiktigt på radion. Men han satt på en filt och fick sträcka sig efter bössan och då tror jag att älgen blev varse honom. För han vände och kom sakta gående över myren vid mig. Han stannade och tittade på mig, men då såg jag honom bara rakt framifrån.

275 kilo

Håkan hade is i magen och älgen började gå igen – och då fick han chansen. – Jag var tvungen att skjuta lite snett framifrån, men han rasade ihop, säger Håkan. Nu ska han montera hornet och skicka in käken för åldersbestämning. – Jag är ingen expert på horn, men det är kring 24 taggar. Vikten var 275 kilo slaktad, så det var inte så stor i kroppen, säger Håkan. Roland Heldestad har jagat i laget sedan 1973. – Viltvårdsområdet har funnits i 60 år. Det här är den älg med störst hornkrona som skjutits i vårt område i modern tid, säger Roland Heldestad.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 17 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!