Det tog 26 år innan Håkan fick sitt livs älg

Det tog 26 år innan Håkan Fransson äntligen fick en riktig stortjur. Den största hornkronan i modern tid i laget, vittnar äldre jaktkompisar om.

Håkan Fransson har skjutit en elvataggare tidigare. I år kom hans livs älgtjur. Foto: Roland Heldestad

Håkan Fransson från Hallstavik jagar sedan 1990-talet i Byssträsk-Batunäs VVO i Västerbotten och deltar som passkytt.

– Jag och en till passkytt satt ute på en smal myr, 150 meter från varandra. Hundföraren gick förbi oss och gick upp och satte sig och fikade. Så vi trodde att det var lugnt, berättar Håkan.

Tog en kopp kaffe

Han tog också en kopp kaffe, men när han vred på huvudet kom plötsligt den fina älgtjuren ut från området som man jagade.

– Han gick emot den andra passkytten och jag förvarnade honom lite försiktigt på radion. Men han satt på en filt och fick sträcka sig efter bössan och då tror jag att älgen blev varse honom. För han vände och kom sakta gående över myren vid mig. Han stannade och tittade på mig, men då såg jag honom bara rakt framifrån.

275 kilo

Håkan hade is i magen och älgen började gå igen – och då fick han chansen.

– Jag var tvungen att skjuta lite snett framifrån, men han rasade ihop, säger Håkan.

Nu ska han montera hornet och skicka in käken för åldersbestämning.

– Jag är ingen expert på horn, men det är kring 24 taggar. Vikten var 275 kilo slaktad, så det var inte så stor i kroppen, säger Håkan.

Roland Heldestad har jagat i laget sedan 1973.

– Viltvårdsområdet har funnits i 60 år. Det här är den älg med störst hornkrona som skjutits i vårt område i modern tid, säger Roland Heldestad.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 17 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼