Det blir inget åtal om de nordamerikanska ”vargarna” i Särna

Det blir inget rättsligt efterspel gällande de två vargar, eller varghybrider, som en man i Särna hyser i ett hägn. Åklagaren kommer inte att driva saken till åtal.

– Jag kan inte styrka att det funnits ett uppsåt, säger åklagare Eva-Lena Jansson.

Jaktjournalen avslöjade i november att en man i Särna i norra Dalarna har två hunddjur som är påfallande lika vargar i ett hägn. I en intervju sa mannen att han köpt dem av en man i Lappland som hämtade dem i Nordamerika.

Det är hundra procent vargar, intygade mannen till Jaktjournalen.

Länsstyrelsen i Dalarna tog DNA-prov och fann att de båda hunddjuren bär på gener från Nordamerikanska vargar. Man kan dock inte fastställa i vilken generation varg korsats med hund.

I Sverige får man inte inneha varghybrider där korsningen ligger mindre än fem generationer tillbaka.

Inget åtal

En polisutredning inleddes men nu meddelar åklagaren att det inte blir något åtal.

– Vi kunde inte fastställa vilken generation de här djuren är. Hållande av hybrider är inte heller lagligt, men för att man ska kunna ställas till ansvar för det krävs att man haft kunskap och uppsåt. Då gjorde jag bedömningen att vi aldrig kan styrka att han haft något uppsåt. Det kommer inte att bli något åtal i den biten, säger Eva-Lena Jansson, åklagare i Falun.

Däremot räknar hon med att väcka åtal kring de misstankar som finns mot mannen, att han saknade tillstånd för hägnen och att tillstånd söktes för sent.

Sekretess

Men han har ju själv uppgett att hunddjuren är 100 procent vargar. Har ni fått tag i mannen som sålde dem till honom?
– Ja, han ska vara hörd i utredningen, svarar Eva-Lena Jansson.

Vad säger han då?
– Eftersom förundersökningen fortfarande pågår, så råder det förundersökningssekretess, svarar Eva-Lena Jansson.

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att de vargliknande hunddjuren ska avlivas. Avlivningen är dock uppskjuten i väntan på vad Förvaltningsrätten säger. Mannen har överklagat.

Jaktjournalen har utan framgång sökt både hägnägaren i Särna och den man som uppges ha sålt hunddjuren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼