Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan förvaltningsrätten
Tobias Lindgren har med hjälp av Jaktia i Umeå tagit den här bilden. Den visar överst tre studsare och sedan Tikka T3 TAC A1 med invikt kolv. Under det olika typer av jaktgevär som plockas isär med enkla handgrepp och blir avsevärt kortare än Tikkan. Foto: Tobias Lindgren.
Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa
Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.
Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om Tobias Lindgren i Umeå och hans rättsliga strid för att få licens på en Tikka T3 TAC A1 i kalibern 6,5 Creedmoore. Polisens motivering för att neka licens är att vapnet har vikbar kolv, vilket kan underlätta för kriminella att dölja det under transport. Polismyndigheten anser också att bössan har ett militärt utseende och pekar på att det är utrustat med pistolgrepp, vilket skulle göra det enklare att avfyra utan stöd mot axeln.

”Lämplig för jakt”

Förvaltningsrätten gav Tobias Lindgren rätt. Rätten tog fasta på argumentet att en vikbar kolv är praktisk för jägare som rör sig i terräng med tät vegetation. Förvaltningsrätten menar också att gevärets precision försämras om det avfyras utan stöd mot axeln, och att det därför inte ökar det manuellt repeterade vapnets farlighet. Förvaltningsrättens bedömning är att Tikka T3 TAC A1 är lämpligt för jakt. Polisen överklagade och Kammarrätten har beviljat prövningstillstånd. Nu handlar saken helt om den vikbara kolven.

”Väger något lättare”

Polisens jurist skriver i ett yttrande till Kammarrätten: ”Polismyndigheten anser att den vikbara kolven kan underlätta dold och smidig transport till en plats där vapnet antingen ska användas till brott eller för jakt. Vid en avvägning mellan att underlätta för transport till en jaktplats och om vapnet någon gång skulle komma till brottslig användning kan Polismyndigheten komma till slutsatsen att den jaktanknutna bekvämligheten väger något lättare.”

Andra bössor blir kortare

Tobias Lindgren varnar för att det resonemanget skulle kunna stoppa licenser på alla vapen som kan plockas isär. – De flesta hagelbockar går att dela med en enkel knapptryckning under framstocken, på 3 sekunder har man delat pipa, framkolv och bakkolv, säger Tobias Lindgren. Det handlar dessutom om vapen som blir kortare än en ihopvikt Tikka T3 TAC A1.

Människor har skänkt 74 000 kronor

Hans fall har rönt stor uppmärksamhet på Facebook och jägare och skyttar har skickat pengar till advokatkostnaderna. – Hittills har människor skänkt 74 000 kronor och det täcker precis mina kostnader för advokat i Förvaltningsrätten. Nu kommer nästa omgång i Kammarrätten, konstaterar Tobias. Nedan ett videoklipp där Tobias Lindgren med hjälp av Jaktia i Umeå demonstrerar hur Tikka Tikka T3 TAC A1 viks och hur andra jaktvapen delas och blir kortare än Tikkan.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
   

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!