Jaktnyheter

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele hann jaga björn en dag innan jakten avlystes i väntan på älgpremiären. Foto: Privat.
Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
I onsdags fick Tobias och hans kamrater en riktigt bra björnjakt i trakterna kring Storuman. Tobias och han kamraters hund, ”bolagshunden” Saiter som är en ren björnhund lyckades framåt lunchtid hitta en björn på frisök. – Det var hederlig gammaldags jakt. Riktigt kul. Tog närmare två och halv timme innan det blev ordentlig kontakt och sedan var det ståndskall, gångstånd och drev om vart annat i ett par timmar innan jag kunde fälla björnen på ståndskall, berättar Tobias. Eftersom Tobias och hans kamrater bara har Saiter och han var sliten efter premiärens rejäla arbetspass tog de det lugnt på torsdagen. På eftermiddagen nåddes de av nyheten av jakten i Västerbotten hade avlysts och återupptas först på älgjaktspremiären.

Argumenten håller inte

– Det är för jävligt och argumenten de framhåller stämmer inte heller. Det har varit mer hets i år än tidigare år. Alla inbitna älgjägare jag snackat med tycker också beslutet är dåligt. De vill inte ha björnjakt och älgjakt ihop. Enligt Tobias är det bara de som verkligen ogillar björnjägare som tycker beslutet är bra. – De gynnas av länsstyrelsens beslut och så gynnas ju de eventföretag som nu helt plötsligt kan lägga till björn som lovligt vilt på älgjakterna de säljer. Inte heller argumentet om att avskjutningen blir mer utspridd håller, menar Tobias. – Det ser ut att fallera och kommer likna tidigare års avskjutning. Vill man nå det målet skulle till exempel en zonindelning fungera mycket bättre än en delad premiär. Vad ska ni jaga nu då? – Det blir väl förhoppningsvis kanske en eller två dagar med björnjakt när älgjakten drar i gång igen. Annars får vi jaga räv med blandstövaren Fjådår resten av säsongen. Jaktjournalen bevakar i vanlig licensjakten på björn. Är du med om en spännande och lyckad björnjakt. Hör av dig till redaktionen med bild och kontaktuppgifter så kontaktar vi dig. 0738-203315 eller 0707-441821 Du kan också mejla oss bilder och kontaktuppgifter på redaktionen@jaktjournalen.se