Jaktnyheter

Dedikerad storjägare i Bonde söker fru

Jägaren och skogsbonden Filip Eliasson, 29, är en av bönderna i årets upplaga av tv-programmet Bonde söker fru. Foto: privat

I årets upplaga av succéprogrammet Bonde söker fru, får vi möta älg- och grisjägaren Filip Eliasson, 29 år. Smålänningen som till vardags är skogsbonde ser fram emot tv-äventyret, men oroar sig lite över eventuella framtida flickvänners förmåga att stänga ytterdörren ordentlig.
- Om Elda smiter ut jagar hon sina timmar innan jag har en chans att få tag på henne, skrattar Filip.

"}}

Tv4:as program Bonde söker fru är inne på sin sjuttonde upplaga, och har genom åren resulterat i 34 bebisar och ett antal giftermål.
Nu är årets åtta bönder utvalda, och bland dem hittar vi skogsbonden och jägaren Filip Eliasson, 29 år, som bor i Asa utanför Lammhult i Småland.

– Det var syrrans dotter som anmälde mig för två år sedan. Det känns rätt otroligt men också svårt att ta in. I början tyckte jag det bara var läskigt, men nu ser jag fram emot det, säger Filip Eliasson.

Jakt varje helg

Filip köpte sin skogsfastighet för knappt tre år sedan, innan han ens sett hur huset såg ut på övervåningen.

– Men den såg riktig fin ut, det var precis innan älgjakten så det gällde att handla snabbt.

På gården bor han med sina två östlaikor, en västlaika och en halv strävhårig tax.
– Taxen bor hos mina föräldrar och den har precis fått valpar, så den räknas väl inte helt.

Hur många jaktdagar har du på ett år?

– Oj, många. Hur många blir det om man jagar varje lördag och söndag, plus onsdag? Nu har det också varit extra mycket för jag har drivit upp min unghund, säger Filip.

Unghunden, Östlaikan Taigajägarens Ritza, som tillvardags går under namnet Elda, tog tre ettor på jaktprov på älg förra året, nu är det bara spårprovet kvar för att bli champion.
– Jag jagar främst vildsvin och brukar skjuta cirka 50 per år. Men all jakt med hund är kul.

Är du uppvuxen med jakt?
– Ja, alla i familjen jagar utom mamma. Så det är väl lite synd om henne ibland eftersom vi bara pratar jakt. Jag har varit jakttokig sedan jag var liten och började med att sitta på en grisåtel, men till slut var det inte så intressant att bara sitta där.

– Jag gjorde ett test för att se hur många kvällar i sträck jag var tvungen att sitta för att skjuta en gris. Det tog 21 kvällar…

Måste gilla hundar

Filip är en hängiven vildsvinsjägare.
Foto: privat

Filip hoppas nu på att hitta sin framtida fru genom tv-programmet. Han söker en tjej som är nyfiken, framåt, driven och aktiv – inte rädd för att ta i.

– Jag tar väl det mesta som det kommer, men det är ju roligt om man kan gör saker tillsammans och ha något gemensamt intresse. Det är ju alltid en massa jobb på en gård, så det måste man göra först, säger Filip och fortsätter.

– Hon behöver inte jaga, men hon måste gilla hundar, annars blir det nog svårt.

Sover hundarna i sängen?
– Nej, de är lite för stora och för håriga, haha.

Vad sägs om någon att jaga med?
– Det hade varit jättekul! Särskilt någon som håller på med andra typer av jakt än vad jag gör. Toppfågeljakt eller björnjakt kanske…

– En tjej med bra björnmarker hade varit en dröm. Det finns otroligt mycket björnlinjer i mina hundar, men jag har inte fått möjligheten att testa det än.

Ok, tjej med björnmarker sökes. Något mer?
– Haha. Jag har skojat om att en veterinär vore bra. I söndags när taxen valpade blev det problem och vi fick köra ända till Helsingborg. Det är hur långt som helst på helger och nätter om man får en hund sprättad på ett eftersök, så det vore ju praktiskt, skojar Filip.

Alla åtta bönder som är utvalda kommer inte med i huvudprogrammet. När får vi veta om vi kan följa dig på tv framöver?
– I slutet på maj tror jag. Då kommer breven. Jag vet ju inte själv än.

Har du tid för det här?
– Det kommer jag ta mig tid för. Jag får väl ha semester, det har jag knappt aldrig haft. Men kommer jag med ska jag dejta fyra personer samtidigt. Det vet jag inte hur det ska gå. Men jag kan ju alltid släppa fram min laikavalp som just nu är 12 veckor.

Sammanfattningsvis ska alltså alla björnjagande veterinärer skriva brev till dig nu?
– Haha, ja det vore bra. Men det räcker gott och väl med en tjej som är singel och som delar något av mina intressen, skog, jakt, natur, dans eller crossfit.

Filip Eliasson

ålder: 29

Bor: Asa, Småland

Yrke: Skogsbonde och skogsinköpare

Hundar: Två östlajkor en västlajka och en halv strävhårig tax

Antal jaktdagar: Jättemånga

Vapen på axeln: Blaser R93 .308 Win och Blaser R93 9,3×62

Aktuell som: En av bönderna i Bonde söker fru

Här kan du se Filip på vildsvinsjakt.
Foto: privat