Annons
Debatt: Valet blir helt avgörande för rovdjurspolitiken - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan rovdjurspolitik
Sverigedemokraterna Martin Kinnunen och Ewa Olsson Bergfeldt ger besked i rovdjursf4rågan.
Debatt: Valet blir helt avgörande för rovdjurspolitiken

"Vi vill därför att riksdagens beslutade intervall ska utgöra golv och tak för vargstammen, således med en nedre gräns (golv) på 170 och en övre gräns (tak) på 270 individer."
Det skriver Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, och Ewa Olsson Bergstedt, SD-ordförande i Västmanland.

Sverigedemokraternas mål är att referensvärdet ska vara 170 vargar, i linje med den lägsta delen av intervallet som riksdagen beslutade om i december 2013 och som nu senast i år klubbades igenom i riksdagen. Först de senaste två åren har andra borgerliga partier funnit modet att röra sig i samma riktning.

Allt fler hundägare avstår från att släppa sina hundar, eftersom angreppsrisken är alltför stor. Sedan 2007 har 253 hundar dödats av varg. Oron för angrepp på tamdjur försämrar livskvaliteten för många på landsbygden.

”Viktigast nu”

Idag krävs upprepade angrepp på hundar innan skyddsjakt kan ske. Riktlinjerna måste ändras så att skyddsjakt kan genomföras omedelbart efter ett angrepp. Många av de dödade hundarna hade fått leva om regelverket hade möjliggjort skyddsjakt vid första angreppet, i stället för att vargen kunnat fortsätta attackera två, tre, fyra hundar innan skyddsjakt beviljas.

Alltför mycket av debatten har handlat om lägstanivån. För reglering av stammen är maxnivån minst lika viktig. En fastlagd sådan behövs för en mer förutsägbar förvaltning. Vi vill därför att riksdagens beslutade intervall ska utgöra golv och tak för vargstammen, således med en nedre gräns (golv) på 170 och en övre gräns (tak) på 270 individer. Men viktigast nu är att utifrån det riksdagsbeslut som ligger, etablera en reglering som fungerar effektivare än idag. En vargstam utan tak är en obegränsad vargstam.

Problemen med varg är särskilt påtagliga i exempelvis Skinnskattebergs kommun, som berörs av flera revir.

Martin Kinnunen (SD),
Miljöpolitisk talesperson
Ewa Olsson Bergstedt,
ordförande SD Västmanland

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!