Annons
DEBATT: Högt arrende borgar för god viltförvaltning och vård? - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan debatt
"Att som Skogssällskapet kommersialisera jakten är nytt och vi hoppas inte andra skogsägare följer detta dåliga exempel", skriver debattör Jari Rahm. Foto: GettyImages/privat
DEBATT: Högt arrende borgar för god viltförvaltning och vård?

Alla som har jakterfarenhet vet skillnaden i att bedriva allmogejakt mot en jakt som läggs inom ett företag med representation och storjakter. Jakt är en hobby som innebär många timmars arbete med viltvård och där man för att förvalta viltet behöver tänka långsiktigt. Det höga avgifterna på jaktarrenden kan viltet få betala priset för, skriver debattör, Jari Rahm.

I tidigare debattinlägg har vi sett den frustration som idag finns hos de jägare som efter många års viltvård och jakt utan anledning blivit uppsagda av Skogssällskapet i närheten av Rimbo. Skogssällskapets motivering är att de ville få bekräftat att de har marknadsmässiga arrenden.

Särskilt tryckte de på att de inte var ute efter att ta ut ”sörmlandspriser” eftersom de var medvetna om att markerna inte bär så mycket vilt, med en kraftigt minskande älgstam, idag 1 400 ha/vuxen älg, samt en sedan många år lodjurs-decimerad rådjursstam. 

”De flesta bor i städer”


Balansen att vara affärsmässig, ha viltets bästa för ögonen och bedriva skogsbruk kräver sitt skrå. Skogssällskapets väg i denna fråga ser vi på deras hemsida och artiklar i ämnet  ”Vi lever med en annan tidspress än för 20 år sedan. De flesta bor i städer och har inte möjlighet att engagera sig i normala jaktlag och ägna helger åt att göra i ordning passen och liknande uppgifter. I stället köper man upplevelser och rekreation” 
Glädjande nog utgör dessa en minoritet av Sveriges jägare, men är tydligen Skogssällskapets målgrupp.

Varför är detta inte bra för oss jägare och vilt? Skogssällskapet gjorde ju bara sitt jobb och annonserade brett om fem olika marker och fick in en person som är beredd att teckna kontrakt för ett jaktlag för samtliga området, dvs 3 800 ha.

Det som skiljde sig från tidigare var att priset kring 200 kr/ha nu blev 500 kr/ha. Ett sätt att få ner priset kan vara att dra av momsen och bedriva den kommande jakten utifrån ett AB perspektiv. Alla som har jakterfarenhete vet skillnaden i att bedriva allmogejakt mot en jakt som läggs inom ett företag med representation och storjakter.

Jakt är en hobby som innebär många timmars arbete med viltvård och där man för att förvalta viltet behöver tänka långsiktigt. Ju mer anknytning till de lokala förhållandena, ju bättre kan viltvård och avskjutning anpassas till rådande förutsättningar. Den som skjuter har ofta själv lagt åtskilliga timmar innan tillfället ges. Jaktlag med långt över 20 medlemmar får den närhet och ansvarskänsla som de mindre lagen utvecklar.

Priset på jakt

Det som i grunden här blir problemet är priset för jakt. För den som betalar hög avgift och inte tycker det motsvarar priset finns klar risk att frustrationen läggs på viltet, vilket inte ger en långsiktig förvaltning!

Vad hade då varit ärligare i denna upphandling? Fram till början av 2000-talet så hade Skogssällskapet krav på max 1 jägare per 100/ha. Det höll helt klart nere det som Skogssällskapet numer kallar marknadsanpassade arrenden. Skulle den jaktetiken fortfarande gälla så innebär det 50 000 kr/jägare (38 medlemmar).

Jag skulle vilja se de ungdomar eller vanliga jägare som kan vara med på den nivån? Att som Skogssällskapet kommersialisera jakten är nytt och vi hoppas inte andra skogsägare följer detta dåliga exempel. Med förhoppning, gör om och gör rätt, make Skogssällskapet great agian!

Vart är vi på väg?

Debattör
Jari Rahm

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!